Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

protiv nasilja nad ženama

Urbana ženska šetnja gradom s profesorima i studentima

Autor: Zadarski list

06.12.2022. 11:53
Urbana ženska šetnja gradom s profesorima i studentima

Foto: EBTŠIako su žene polovica čovječanstva, njihov doprinos povijesti vrlo često ostaje prešućen, a one same nevidljive i zaboravljene.


Urbane ženske šetnje vraćaju glas ženama koje su sudjelovale u stvaranju povijesti nekog grada, a da nisu dobile bistu, ni spomen ploču, pa čak niti usmenu predaju.


Takve ženske priče je u Zadru oživio projekt Eveline Thalmann, lektorice na Odjelu za germanistiku u Zadru, koja je zajedno sa svojim studenticama osmislila projekt Ženska povijest u Zadru.
Profesorica Thalmann se je ljubazno odazvala molbi učeničke volontersko-aktivističke grupe Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, SADIONICA!, te zajedno sa studenticama Laurom Garettini, Lunom Kunecki i Sofijom Nujić organizirala za učenike SADIONICE! i njihovu voditeljicu, profesoricu Ljubicu Predovan, žensku šetnju zadarskim Poluotokom. Šetnja je organizirana povodom međunarodne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.


Učenice i učenici SADIONICE! su tako imali priliku saznati kakav je trag na generacije naših sugrađana ostavila Nives Šimatović Predovan, koja je veza između Asje Kisić i Zadra, tko su Čika i Vekenega, zašto je zaboravljena slikarica Zoe Borelli Vranski, te kako su dvije djevojke iz Zadra postale osnivačice najuspješnije zadružne pivovare u Evropi.


Šetnja je završila sa zaključkom da možda upravo iz SADIONICE! dolaze nove generacije zadarskih žena – onih čiji će se glas jasno čuti u životu i povijesti grada.