Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bitno za zdravlje

Za mališane u razvoju: 5 najboljih namirnica za mozak i pamćenje

Autor: Lucija Sučić

28.11.2022. 07:13
Za mališane u razvoju: 5 najboljih namirnica za mozak i pamćenje

Foto: FoTo: Pexels

Samo najbolje za djecuSložiti ćemo se kako je dobrobit djece uvijek na prvom mjestu, a jedan od primarnih načina kako djeci osigurati najbolje uvjete za rast i razvoj je dobrom i kvalitetnom prehranom.


Ona je važna za sve aspekte zdravlja, pa i za rad i razvoj mozga. Svi nutrijenti važni su u dječjem razvoju, no neke studije pokazale su kako su određene namirnice odlične specifično za razvoj kognitivnih funkcija tijekom djetinjstva i adolescencije.


Jaja


Jaja su jedna od nutritivno bogatijih namirnica, a srećom, djeca ih vole jesti. Ona su prepuna nutrijenata koji su važni za razvoj mozga i kognitivnih funkcija, a to su kolin, vitamin B12, proteini i selen.
Studije su pokazale da dodavanje kolina u djetetovu prehranu tijekom prvih tisuću dana života ima djelotvoran i pozitivan utjecaj na razvoj mozga, zaštitu od oštećenja živčanih stanica i poboljšavanje kognitivnog funkcioniranja.


Zeleno lisnato povrće


Za razliku od jaja koja većina djece voli i mogu s pripremiti na različite načine, postići da djeca redovito konzumiraju zeleno lisnato povrće je već drugi par rukava.


Špinat, kelj i zelena sata sadrže nutrijente poput folata, flavonoida, karotenoida i vitamina E i K1, te imaju pozitivan učinak na kognitivni razvoj djeteta. Dobra je praksa konzumirati ih učestalo, a ako ih djeca ne vole, pokušajte eksperimentirati s receptima i pronaći dobitni spoj sastojaka kroz koje će ih djeca unijeti dovoljno na dan.


Kakao


Dobra vijest je da se na ovom popisu nalazi i kakao. U njemu su koncentrirani flavonoidni antioksidansi, što su spojevi koji dokazano imaju protuupalno i zaštitno djelovanje na mozak.


Flavonoidi povećavaju protok krvi u mozak i poboljšavaju vizualno procesuiranje, što u konačnici ima velik pozitivan učinak na kognitivne sposobnosti.


Pozitivna je stvar što nećete imati problema s uvjeravanjem djeteta da pojede komadić čokolade, no pripazite da se radi o čokoladi s visokim postotkom kakaa!


Naranče


Još jedna stvar koju klinci vole, a koja je također jedna od idealnih namirnica koja ima pozitivan učinak na kognitivni razvoj kod djece su naranče.


Također bogate flavonoidima, ali i vitaminom C, što je nutrijent esencijalan za razvoj i zdravlje mozga, kao i živčanog sustava. Adekvatan nivo vitamina C u organizmu u mnogim studijama poistovjećuje se sa boljim radnim performansama, povećanim fokusom, boljim pamćenjem i slično.


Jogurt


Ova najčešće doručkasta namirnica odlična je za poticanje kognitivnog razvoja.


Naravno, govorimo o običnom jogurtu bez šećera i sladila, koji je bogat izvor joda, nutrijenta koji je također esecijalan za kognitivni razvoj i zdravlje.


Stoga je dobra praksa u jutarnji obrok uvesti jogurt kako bi se u organizam unijelo dovoljno dobrih nutrijenata, a jogurt, uz jod, sadrži bogatstvo ostalih dobrih spojeva poput proteina, cinka, vitamina B12 i selena.


Izvor: Healthline