Nedjelja, 1. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

BEZ ZIMSKOG BLUESA!

5 sjajnih stvari za naše mentalno zdravlje zimi

Autor:

23.11.2022. 09:36
5 sjajnih stvari za naše mentalno zdravlje zimi

Foto: iStockKad dani postanu kraći, a vani sve mračnije, mnogi su skloni zanemariti tjelovježbu, zdravu prehranu i druženje. No, sve to može imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje i prije nego što shvatite, naći ćete se u vrtlogu lošeg raspoloženja, sumnje u sebe i bezvoljnosti.


Kako se to ne bi dogodilo, evo pet savjeta koji su dobri za mentalno zdravlje zimi!Uravnotežena prehrana
Zimi se pojačava želja za obilnom, uglavnom kaloričnom hranom koja nam služi kao svojevrsna utjeha (popularni comfort food). I sasvim je u redu s vremena na vrijeme prepustiti se kulinarskim užicima.


Ipak, trebali biste pripaziti na određenu ravnotežu u prehrani. Zimski mjeseci mogu dovesti do žudnje za brzom hranom, poslasticama i slatkišima jer naše tijelo treba više energije da se zagrije.


No kako biste ipak unijeli sve važne vitamine i minerale u tijelo, preporučujemo redovito uključivanje zdravih juha i variva u prehranu. Ne samo da vas griju iznutra, već vam daju i energiju te vam pomažu da se osjećate dobro u svom tijelu.Napravite digitalne pauze


Brzo provjerite Instagram, a zatim skrolate kroz TikTok: previše korištenja društvenih medija ne samo da može povećati unutarnji nemir, već i izazvati snažne osjećaje usamljenosti i dovesti do frustracije vlastitim životom.


U 2021. prosječna dnevna potrošnja društvenih medija u Europi iznosila je oko 89 minuta – brojka koja pokazuje koliko intenzivno ljudi koriste društvene medije.


Upravo je zato toliko važno redovito se distancirati od digitalnog svijeta i zdravo odmarati. Najbolji način da to učinite je digitalni detoks – digitalni odmor u kojem određeno vrijeme svjesno izbjegavate konzumiranje digitalne tehnologije i medija.


S jedne strane, to može poboljšati mentalno zdravlje zaustavljanjem stalnog protoka informacija i smanjenjem pritiska da uvijek budemo u toku.


S druge strane, digitalna detoksikacija osigurava da zadržite pozitivniji i sretniji stav prema vlastitom životu.Budite aktivni


Doduše, kada je vani nevrijeme ili snijeg, želja da izađete van nije baš velika.


Ipak, za dobrobit mentalnog blagostanja važno je izlaziti na svjež zrak i redovito vježbati. Svježi zrak, iako svježiji i hladniji u ovo doba godine, ipak je izvrstan za razbistravanje glave i dovod kisika u pluća i mozak. Ne mora to biti trčanje, čak i šetnja od 15 minuta može okrijepiti tijelo i um.


Anksioznost, depresija i negativno raspoloženje također se mogu brže smanjiti tjelovježbom koja daje više energije u svakodnevnom životu.Pretvorite svoj dom u oazu blagostanja


Jednostavan trik s velikim učinkom: zimi je potrebno da se stvarno udobno smjestite. Mentalno zdravlje ima koristi od urednog i lijepog okruženja u kojem se osjećate dobro.


Osjećati se dobro u sebi doista pomaže u zaštiti našeg mentalnog zdravlja. Stoga slobodno uložite u veliku udobnu deku ili luksuzne mirisne svijeće, dozvoljeno je sve zbog čega se osjećate bolje.Dodatak vitamina D


Zimi često teško ustajemo iz kreveta, stalno smo umorni i nemotivirani. Jedan od faktora odgovornih za to je vitamin D koji naše tijelo proizvodi kada je izloženo suncu.


Iako, za razliku od Skandinavaca, većina našeg stanovništva nema akutni nedostatak vitamina D, ima smisla uzimati dodatke vitamina D zimi za dobrobit zdravlja kostiju i mentalnog zdravlja. O tome se najbolje posavjetujte s liječnikom.