Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Pravi čuvar

Velika terapeutska moć posjedovanja kaktusa kod kuće

Autor: Šarlota Brnčić

09.11.2022. 07:59
Velika terapeutska moć posjedovanja kaktusa kod kuće

Foto: Foto Pexels

Feng Shui daje kaktusima u domu vrijednost izvan one ukrasneKaktusi su vrlo popularni sukulenti s ukrasne točke gledišta, ali očito, osim što su lijepi, djeluju i terapeutski.


Ali kako kaktusi, prema Feng Shuiju, doprinose harmonizaciji domaćeg okoliša?


S jedne strane, zahvaljujući njihovoj “Yang” energiji, koju dijele sa svim biljkama, a kojoj se pripisuje sposobnost čišćenja kuće i neutralizacije negativnih energija, s druge strane zahvaljujući trnju.
Potonje bi služilo za zaštitu okoliša od neželjenih ili negativnih vanjskih smetnji, a njihova snaga je takva da jamči istu zaštitu onima koji žive u blizini.


Ukratko, kaktus je simbolički usporediv s pravim čuvarom!


Dodatna kvaliteta kaktusa je zbog vode koju skladišti u sebi. Voda je u Feng Shuiju jedan od pet temeljnih elemenata, simbol osjećaja, smrti i ponovnog rođenja, prožeta “Yin” energijom.


Pasivan, receptivan, pročišćavajući, prilagodljiv, otporan, vrlo je jak čak i ako se čini slab. Simbolički se povezuje s tijekom života, misli i riječi, s nesvjesnim i s nutrinom.


Evo, dakle, kaktus, koji sadrži velike količine ovog elementa, pomaže nam da se upoznamo sa svojom unutarnjom snagom i svojim emocijama.


Upravo zbog svoje goleme moći, to je biljka s “dvostrukom oštricom“, koju neke narodne tradicije smatraju lošim znakom.


Zapravo, bodlje nalikuju malim zašiljenim strijelama, koje “ispaljuju” energiju izravno u okolni prostor. I što, posljedično, može izazvati stanje razdražljivosti.


Iz tog razloga biljku ne treba stavljati u blizini osjetljivih dijelova tijela, primjerice u razini s licem, ili ispred kauča ili fotelje.


S druge strane, ako u uredu štiti od zračenja elektroničkih uređaja, bolje ga je postaviti na tlo, a ne na stol.


Ideja postavljanja kaktusa na balkon, u vrt, ispred kućnih vrata ili blizu prozora je izvrsna, zahvaljujući njihovoj zaštitnoj moći.


Izbjegavajte kuhinju i blagovaonicu, gdje se pozitivne energije razbijaju stvarajući nemirnu atmosferu. Ista preporuka vrijedi i za spavaću sobu, jer kaktus ne izaziva dobar odmor, za razliku od biljaka sa zaobljenim listovima.


U sobi se širi Sha Qi, režući energiju. Riječ je o negativnoj energiji koju, između ostalog, prenose i oštri predmeti koji strše u prostor, poput trnja.


U koncepciji Feng shuija tzv. QI, vitalna energija, zapravo se dijeli na različite vrste: govorimo o Sheng Qi-ju ako donosi harmoniju, a o Sha Qi-ju ako stvara smetnje.


Ukratko, kaktus je biljka koja može pružiti mnogo u pogledu zaštite, ali koja može biti štetna ako se smjesti u pogrešne prostorije.