Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ZASADITE JU

Kadulja: Saveznik žena, dragocjena za menstrualne tegobe

Autor: Mija Dropuljić

23.10.2022. 15:42
Kadulja: Saveznik žena, dragocjena za menstrualne tegobe

Foto: PexelsJeste li se ikada zapitali otkud naziv kadulja? Pa, potječe od latinskog “salvo” ili liječim, i to već govori mnogo o očekivanjima koja smo u davnim vremenima imali od ove biljke koja je prema Galima mogla izliječiti praktički sve bolesti, a posebno one koje uključuju groznicu i kašalj. Zapravo, kadulja, koju su također cijenili Rimljani te kineska i ayurvedska medicina, ima nekoliko aktivnih sastojaka i stoga svojstava, ali se mora koristiti s oprezom jer, kao i mnoge druge biljke, pretjerana i nepravilna uporaba može postati opasna.


Kadulja se oduvijek povezivala sa simbolom žene i dragocjen je saveznikposebno žena za one manje ili veće tegobe koje se mogu pojaviti svakog mjeseca u sklopu menstrualnog ciklusa, ali i u doba menopauze. Učinci ove biljke na dobrobit žena posebno su posljedica djelovanja nekihflavonoida koji pomažu ponovnom uspostavljanju ravnoteže hormonalnogsustava.


Kadulja je korisna primjerice kod amenoreje jer pogoduje početku ciklusa, a ujedno pomaže u ublažavanju grčeva i bolova, ne samo onih zbog ciklusa nego i kod sindroma iritabilnog crijeva. Što se tiče menopauze, pozitivan učinak kadulje je prije svega u ublažavanjudosadnog problema valunga. Korisna je i kod zadržavanja vode, migrena(posebno ako su uzrokovane ciklusom ili menopauzom) i problema dišnog sustava, osobito kod prisutnosti sluzi.
Najlakši način da ju iskoristite je da imate lijepu biljku u vrtu ili na balkonu s koje možete uzeti listove za pripremu infuzije. Jednostavno stavite 4/5 listova kadulje u 1 šalicu kipuće vode, ostavite ih daodstoje oko 5 minuta, zatim ih filtrirajte i pijte biljni čaj, možda dodajući žličicu meda (osobito ako se koristi za probleme s kašljem ili temperaturom, u ovom slučaju možete i grgljati).


Čaj od kadulje, koji se također može kupiti u biljnoj ljekarni ili da ga pripremite sami tako da se listovi biljke osuše prije cvatnje, savršen je kod slabe probave i kod najčešćih tegoba žena u regenerativnoj dobi i ne. Izvrstan je i kod dijabetesa jer kadulja ima dobro hipoglikemijsko djelovanje. Što se tiče eteričnog ulja kadulje, ono se može koristiti npr. za vruću kupku, dodajući 5/6 kapi soli za kupanje ili neutralnom gelu za tuširanje ili, u slučajumenstrualnih grčeva, razrijediti 1 ili 2 kapi u ulju slatkih badema ili drugog biljnog ulja za masažu u predjelu trbuha.


Ukoliko 4/5 kapi eteričnog ulja kadulje stavite u aroma lampu stvoriti ćeteokolinu sa opuštajućim učinkom na psihu i tijelo. No, budite oprezni, nikada se ne smije uzimati za unutarnju upotrebu ili koristiti čak ni izvana tijekom trudnoće.