Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BAREM SMANJITE

Stalno odugovlačite? Postoji tajni trik psihologa da to pobijedite jednom zauvijek

Autor: Šarlota Brnčić

09.11.2023. 08:00
Stalno odugovlačite? Postoji tajni trik psihologa da to pobijedite jednom zauvijek

Foto: Pixabay

To činite zbog negativnih emocija povezanih s određenim zadacimaJeste li i vi žrtva odugovlačenja? Pa, čini se da postoji trik koji vam omogućuje da to pobijedite jednom zauvijek.


Kaže to Timothy A. Pychyl, profesor psihologije na kanadskom sveučilištu Carleton i svjetski stručnjak za odugovlačenje.


Prema Timothyju, to ne ovisi o lijenosti, kao što obično vjerujemo, već o negativnim emocijama povezanim s određenim zadacima, zbog kojih ih ljudi odgađaju.
Stoga izbjegavamo raditi nešto beskrajno odgađajući to kako ne bismo doživjeli negativne emocije raznih vrsta.


Problem je što na taj način ulazimo u začarani krug jer odugovlačenje čini da se trenutno osjećamo zadovoljnima, ali odmah nakon toga izaziva osjećaj krivnje jer nismo dovršili ono što smo si zadali.


I stoga dugoročno potiče strestjeskobu i nisko samopoštovanje.


Prema istraživanju objavljenom u časopisu Personality and Individual Differences, najbolji način da zaustavite (ili barem smanjite) odgađanje jest da oprostite sebi.


Zapravo, studenti koji su tijekom studiranja opraštali sebi i izbjegavali osjećaje krivnje, znatno su manje odugovlačili.


Daljnje istraživanje objavljeno u časopisu Self and Identity otkrilo je da “odgađivači” u prosjeku imaju višu razinu stresa i niže suosjećanje prema sebi.


Zapravo, osobito oni kronični, iznimno su strogi prema sebi.


Kako onda pobijediti odugovlačenje?


Nije dovoljno biti blaži prema sebi, potrebno je pribjeći kognitivnoj obradi, prema onome što je profesorica psihologije Fuschia Sirois izjavila za Science Focus.


Što to znači? Da moramo preformulirati svoje misli o aktivnosti koju ne želimo provoditi, pripisujući joj značenje.


Zapravo, kada nečemu pripisujemo više značenja, to je kao da stvaramo vezu sa zadatkom. Posljedično smanjujući negativne emocije povezane s tim.


Primjer? Razmislimo o klasičnom dosadnom zadatku poput čišćenja kuće. Da bi to imalo smisla, trebali bismo razmisliti o tome koliko će nas ispunjavati imati čistu kuću.


Hoće li stvarno uspjeti? Sve što trebate učiniti je probati!