Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Uspješnije odvikavanje

Prestanite pušiti uz pomoć voća i povrća: pogledajmo koje je najučinkovitije

Autor: Šarlota Brnčić

18.03.2023. 11:58
Prestanite pušiti uz pomoć voća i povrća: pogledajmo koje je najučinkovitije

Foto: PixabayKoliko ste puta pokušali prestati pušiti, a da niste uspjeli? Ovisnost o nikotinu jedna je od najsloženijih za iskorijeniti, a vrlo često se alternative cigaretama koje su na tržištu (flasteri, žvakaće gume, elektronske cigarete itd.) pokažu sve samo ne učinkovite.


U prirodi, s druge strane, postoje valjani biljni pripravci koji nam itekako mogu pomoći u odvikavanju od pušenja, čineći težak put izlaska iz ovisnosti blažim i manje traumatičnim.


Za odvikavanje od pušenja potrebno je usvojiti i dobre prehrambene navike izbjegavanjem one hrane i pića koja “aktiviraju” želju za paljenjem cigarete te vođenjem zdravog i aktivnog načina života.


Prestanite pušiti prirodnim metodama
Za prestanak pušenja možete koristiti i prirodne lijekove:


  • Ginseng: konzumacija ginsenga inhibira otpuštanje dopamina koji proizvode određena područja mozga tijekom pušenja, čime se smanjuje osjećaj ugode koji ovaj neurotransmiter prenosi u živčane centre.
  • Sladić. s druge strane, sladić ima snažan okus i tako dugotrajnu postojanost u ustima da čak i najokorjelije pušače tjera na prestanak pušenja. Ipak, pazite da ga ne zlorabite: sladić povećava krvni tlak i potiče zadržavanje vode.
  • Citrusi: kada pokušavate prestati pušiti, žudnja za slatkom hranom se automatski povećava. Kako biste prevladali tu želju i izbjegli višak kalorija, konzumirajte svježe voćne frapee bogate citrusima (koji mijenjaju okus cigarete čineći ga neugodnijim) i prirodno slatkim ili vrlo zrelim voćem (banane, jagode, jabuke itd.).

Pravila za prestanak pušenja i ne debljanje


Jedna od karakteristika kod onih koji prestanu pušiti je povećanje gladi, a time i težine.


Nakon što prestanete pušiti, skloni ste debljanju. Iz mnogo razloga.


Pogledajmo one glavne i strategije za njihovo rješavanje:


1. Povećava želju da imate nešto u ustima kao što ste imali s cigaretom, više nego želju za jelom. Pa počnite jesti više, ali na pametan način. Stoga je preporučljivo odmah konzumirati slatko i hrskavo voće poput jabuke ili se pak baciti na komorač i mrkvu za međuobrok kad god se pojavi želja za hranom. To su zdrave namirnice koje vas neće udebljati.


2. Pojačava okus slatke hrane i javlja se već nekoliko tjedana nakon gašenja zadnje cigarete. Ovisi o ponovnom uspostavljanju ispravnog metabolizma šećera, koji je prekinut pušenjem. Zadovoljavanje slatkog okusa stimulira područja mozga posvećena užitku i predstavlja trenutno zadovoljstvo koje zamjenjuje ono koje se dobiva pušenjem cigareta. Kako biste se suprotstavili toj potrebi za slatkim, jedite proteinsku hranu poput suhog voća i odležanih sireva, a za obroke preferirajte hranu bogatu složenim ugljikohidratima (kruh, tjestenina i cjelovite žitarice). Zavarati mozak čak i slatkim voćem.


3. Želja za pušenjem može biti neukrotiva i da ne bismo popustili, skloni smo jesti. Dobra strategija je žvakanje suhog voća, oraha, kikirikija i badema, po mogućnosti polako. Ovo je sjajna diverzija za zavaravanje uma kada je želja za pušenjem vrlo jaka.


4. Izbacite iz prehrane one namirnice koje ‘”raspiruju “, izravno ili neizravno, želju za cigaretom. Posebno treba izbjegavati kavu, alkohol i crveno meso. Čak i slatkiše i općenito masnu hranu, upravo zbog njihovog stimulativnog djelovanja na pušenje.