Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Krešimir Luetić

Šef liječničke komore: “Uvodimo sistematske, a dozvoljavamo pušenje”

Autor: P. N.

10.01.2023. 19:18
Šef liječničke komore: “Uvodimo sistematske, a dozvoljavamo pušenje”

Foto: Pixsell, Novi listPredsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić komentirao je za N1 televizija nedjeljno priopćenje ministra zdravstva Vilija Beroša kojim su prozvani liječnici koji premalo rade u bolnicama, a puno u privatnim ordinacijama, ali se osvrnuo i na najave o promjene u zdravstveno sustavu.


“Ovako kako su zamišljeni i komunicirani do sada, sistematski pregledi predstavljaju nadstandard. To nijedna država nema, to nije nešto neuobičajeno pa mi smo to sad uveli konačno. Vidim dva problema. Mi imamo problem sa standardom, a uvodimo nadstandard. Te procedure netko treba odraditi, u nekom prostoru, vremenu, na nekom aparatu i ti ljudi trebaju biti tu. Nisam vidio sistematsku analizu što će nama ti sistematski donijeti. Zaboravljamo neke intervencije koje su pokušane u Hrvatskoj, poput zabrane pušenja, od koje se nakon šest mjeseci odustalo. A takva intervencija bi pridonijela da Hrvatska ne bude među prvim zemljama po broju pušača…”, govori Luetić podsjećajući da pušenje pridonosi razvoju kardiovaskularnih bolesti, a kardiovaskularne bolesti su prvi uzrok smrti u Hrvatskoj.


Ključni problemi u hrvatskom zdravstvu su kadrovski i financijski, upozorava. “Možemo govoriti o infrastrukturi, organizacijskim problemima, ali kadrovi su nešto goruće, posebno u primarnoj medicini.
“Nismo vidjeli do kraja razrađen model, ali sigurno bi trebali većim dijelom biti angažirani liječnici obiteljske medicine kojih nedostaje, koji su na izlaznim vratima sustava u smislu kronološke dobi…”, nabraja Luetić nedostatke najavljene obveze sistematskih pregleda.


“Mi smo vrlo strpljivo čekali kraj godine da vidimo hoće li se ispoštovati određeni datumi i obećanja. Sad ćemo ići u daljnje korake”, kaže Luetić, a na pitanje jesu li u planu prosvjedi kaže: “Nije isključeno.”