Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Reiki tehnika

Ova drevna praksa smanjenja stresa opet je u modi

Autor: Mija Dropuljić

01.02.2023. 08:17
Ova drevna praksa smanjenja stresa opet je u modi

Foto: iStock

Dok mnogi razmišljaju samo o fizičkoj ili digitalnoj detoksikaciji, jedna drevna praksa možda nam može pomoći postignuti i emocionalnu detoksikacijuNakon pandemije, mnogi od nas su shvatili kako zakopavanje emocija nije dobro i sada traže alternativne načine za rješavanje fizičkih i emocionalnih problema. Iz tog razloga u trend se vratila praksa reiki.


Reiki je japanska metoda za smanjenje stresa, opuštanje i liječenje. Razvio ga je budistički redovnik 1922. godine i smatra se svojevrsnim lijekom za energetsku neravnotežu. Reiki, u doslovnom prijevodu, dolazi od dvije japanske riječi: rei, što znači “univerzalni život” i ki – “energija”.


Reiki prakse sada postoje diljem svijeta i slavne osobe poput Sandre Bullock i Gwyneth Paltrow kunu se u njih. Christina Aguilera kaže da joj je Reiki pomogao izgubiti više od 20 kilograma jer joj podiže raspoloženje i motivira je da se zdravije hrani.
Tijekom reiki tretmana, iscjelitelj drži ruke iznad tijela osobe kako bi aktivirao i prenio iscjeljujuću energiju. Vjeruje se da ova energija ima moć uravnotežiti i vratiti fizičko, mentalno i duhovno blagostanje. Reiki terapeuti kunu se u učinkovitost prakse koja potiče opuštanje, jača imunološki sustav, povećava razinu energije i poboljšava kvalitetu sna.


Suočeni sa skepticima, reiki iscjelitelji i entuzijasti podsjećaju da metoda iscjeljivanja nikada nije trebala zamijeniti zapadnu medicinu, već se koristiti uz nju. Jedna od najvećih zabluda o reikiju je da je on religija ili kult. Iako je reiki duhovne prirode, ne ovisi ni o jednoj religiji. 


Reiki koristi sve više i više ljudi, ne samo slavnih, za liječenje mentalnih i fizičkih zdravstvenih stanja. Ako želite smanjiti stres ili kontrolirati svoju težinu, reiki bi vam mogao pomoći da živite sretniji život.