
Foto: Pexels
Pravu ljekovitu moć protiv prehlade i gripe pokazala je upravo pileća juha
Pileće meso je vrlo zdravo, s čime se slažu svi nutricionisti, a koji ga preporučuju u gotovo svim životnim dobima.
Najveće koncentracije omega-3 nalaze se u pilećim iznutricama i koži, koje možete ukloniti ukoliko želite slijediti niskokalorijsku dijetu.
Međutim, potpuno eliminiranje pileće kože je grijeh, upravo zato što su masnoće u njoj uglavnom mononezasićene i polinezasićene, korisne za zdravlje.
Pileće meso također ima malo kolesterola, a količine su u skladu s nutricionističkim preporukama.
Zahvaljujući izvrsnom nutritivnom sastavu, pileće meso ima mnoga korisna svojstva za zdravlje.
Konkretno, čini se da pravu ljekovitu moć ima pileća juha, od davnina poznati bakin lijek.
To je zahvaljujući prisutnosti tvari s protuupalnim djelovanjem koje se otapaju u vodi za kuhanje, a koje se mogu boriti protiv simptoma prehlade, gripe i svih infekcija dišnog sustava.
Ova ljekovita aktivnost tipična je za piletinu, budući da ista juha, sastavljena samo od povrća, nije pokazala te učinke.
Piletina stoga može ojačati imunološki sustav zahvaljujući svojim esencijalnim aminokiselinama, vitaminima B skupine topivim u vodi, mineralima poput željeza, selena, cinka, kalcija, magnezija, kalija, prisutnih ne samo u mesu već i u kostima, kože i hrskavice koje kuhanjem prelaze u juhu.
Tijekom kuhanja pile u vodi otapa i svoju želatinu, kožnu masnoću bogatu antioksidativnim nutricionističkim tvarima, vitaminima topivim u mastima, kondroitinom, kolagenom, glukozaminom i hijaluronskom kiselinom.
Sve su to funkcionalne tvari koje dubinski hrane kožu, održavaju je mladom i hidratiziranom, te jačaju kosti i hrskavicu, osiguravajući “rezervne dijelove” za borbu protiv artroze, osteoporoze i osteoartritisa.
Pileće meso čak se pokazalo kao umjereno zaštitno protiv nekih vrsta raka, poput raka pluća i jednjaka, gdje su visoke razine konzumacije piletine čak povezane sa smanjenjem rizika od 53%.
Zahvaljujući udjelu omega 3 nezasićenih masnoća, konzumacija pilećeg mesa donosi značajne prednosti, smanjujući rizik od razvoja koronarne bolesti srca i smrtnosti od dijabetesa.
Čak i masnoća piletine, prisutna prije svega u koži, opskrbljuje esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima topivim u mastima A, D, E, K.
Stoga se može reći da redovita konzumacija pilećeg mesa u raznolikoj i uravnoteženoj prehrani, čak i u dozama većim od preporučenih, dovodi do smanjenja rizika od razvoja:
- kardiovaskularnih bolesti
- prekomjerne težine
- pretilosti
- inzulinske rezistencije
- dijabetesa tipa 2
najnovije
najčitanije
Zadar
ZABORAVLJENI VITRENJAK
Rampa za invalide i sunčalište moraju se urediti, ali i obnoviti
Scena
INTERVJU
Zanosna Uršula nastupa s Black Coffee: Veselim se susretu sa zadarskom publikom
Nogomet
Ponovo u HNL-u
Robert Prosinečki je novi trener Rudeša, prvi put u karijeri vodi jedan hrvatski klub
Moda
Gospić
Izbor ‘Miss Hrvatske za Miss Svijeta’ stiže u Ličko-senjsku županiju!
Hrvatska
SJEDNICA VLADE
Plenković o uspješnom izdavanju euroobveznice: To pokazuje kredibilitet i reputaciju Hrvatske
Zadar & Županija
Lijepe vijesti
Pokraj Kraljičine plaže pronađene dvije žive plemenite periske
Nogomet
NEOČEKIVANA ODLUKA
Šok među Vatrenima: Marko Livaja napustio reprezentaciju
Zadar
obavijest
Donosimo popis brojnih ulica i mjesta koja će sutra biti bez struje
Zadar
stara vaga
Mirko Blaće vratio u funkciju simbol Ulice Madijevaca, ali i jednog života
Hrvatska
Vrremenska prognoza