Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Izvrstan sastav

Nemasno, hranjivo i lako probavljivo meso s nizom zdravstvenih prednosti

Autor: Šarlota Brnčić

28.02.2023. 07:33
Nemasno, hranjivo i lako probavljivo meso s nizom zdravstvenih prednosti

Foto: Pexels

Pravu ljekovitu moć protiv prehlade i gripe pokazala je upravo pileća juhaPileće meso je vrlo zdravo, s čime se slažu svi nutricionisti, a koji ga preporučuju u gotovo svim životnim dobima.


Najveće koncentracije omega-3 nalaze se u pilećim iznutricama i koži, koje možete ukloniti ukoliko želite slijediti niskokalorijsku dijetu.


Međutim, potpuno eliminiranje pileće kože je grijeh, upravo zato što su masnoće u njoj uglavnom mononezasićene i polinezasićene, korisne za zdravlje.
Pileće meso također ima malo kolesterola, a količine su u skladu s nutricionističkim preporukama.


Zahvaljujući izvrsnom nutritivnom sastavu, pileće meso ima mnoga korisna svojstva za zdravlje.


Konkretno, čini se da pravu ljekovitu moć ima pileća juha, od davnina poznati bakin lijek.


To je zahvaljujući prisutnosti tvari s protuupalnim djelovanjem koje se otapaju u vodi za kuhanje, a koje se mogu boriti protiv simptoma prehlade, gripe i svih infekcija dišnog sustava.


Ova ljekovita aktivnost tipična je za piletinu, budući da ista juha, sastavljena samo od povrća, nije pokazala te učinke.


Piletina stoga može ojačati imunološki sustav zahvaljujući svojim esencijalnim aminokiselinama, vitaminima B skupine topivim u vodi, mineralima poput željeza, selena, cinka, kalcija, magnezija, kalija, prisutnih ne samo u mesu već i u kostima, kože i hrskavice koje kuhanjem prelaze u juhu.


Tijekom kuhanja pile u vodi otapa i svoju želatinu, kožnu masnoću bogatu antioksidativnim nutricionističkim tvarima, vitaminima topivim u mastima, kondroitinom, kolagenom, glukozaminom i hijaluronskom kiselinom.


Sve su to funkcionalne tvari koje dubinski hrane kožu, održavaju je mladom i hidratiziranom, te jačaju kosti i hrskavicu, osiguravajući “rezervne dijelove” za borbu protiv artroze, osteoporoze i osteoartritisa.


Pileće meso čak se pokazalo kao umjereno zaštitno protiv nekih vrsta raka, poput raka pluća i jednjaka, gdje su visoke razine konzumacije piletine čak povezane sa smanjenjem rizika od 53%.


Zahvaljujući udjelu omega 3 nezasićenih masnoća, konzumacija pilećeg mesa donosi značajne prednosti, smanjujući rizik od razvoja koronarne bolesti srca i smrtnosti od dijabetesa.


Čak i masnoća piletine, prisutna prije svega u koži, opskrbljuje esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima topivim u mastima A, D, E, K.


Stoga se može reći da redovita konzumacija pilećeg mesa u raznolikoj i uravnoteženoj prehrani, čak i u dozama većim od preporučenih, dovodi do smanjenja rizika od razvoja:


  • kardiovaskularnih bolesti
  • prekomjerne težine
  • pretilosti
  • inzulinske rezistencije
  • dijabetesa tipa 2