Foto: Pexels
Pravu ljekovitu moć protiv prehlade i gripe pokazala je upravo pileća juha
Pileće meso je vrlo zdravo, s čime se slažu svi nutricionisti, a koji ga preporučuju u gotovo svim životnim dobima.
Najveće koncentracije omega-3 nalaze se u pilećim iznutricama i koži, koje možete ukloniti ukoliko želite slijediti niskokalorijsku dijetu.
Međutim, potpuno eliminiranje pileće kože je grijeh, upravo zato što su masnoće u njoj uglavnom mononezasićene i polinezasićene, korisne za zdravlje.
Pileće meso također ima malo kolesterola, a količine su u skladu s nutricionističkim preporukama.
Zahvaljujući izvrsnom nutritivnom sastavu, pileće meso ima mnoga korisna svojstva za zdravlje.
Konkretno, čini se da pravu ljekovitu moć ima pileća juha, od davnina poznati bakin lijek.
To je zahvaljujući prisutnosti tvari s protuupalnim djelovanjem koje se otapaju u vodi za kuhanje, a koje se mogu boriti protiv simptoma prehlade, gripe i svih infekcija dišnog sustava.
Ova ljekovita aktivnost tipična je za piletinu, budući da ista juha, sastavljena samo od povrća, nije pokazala te učinke.
Piletina stoga može ojačati imunološki sustav zahvaljujući svojim esencijalnim aminokiselinama, vitaminima B skupine topivim u vodi, mineralima poput željeza, selena, cinka, kalcija, magnezija, kalija, prisutnih ne samo u mesu već i u kostima, kože i hrskavice koje kuhanjem prelaze u juhu.
Tijekom kuhanja pile u vodi otapa i svoju želatinu, kožnu masnoću bogatu antioksidativnim nutricionističkim tvarima, vitaminima topivim u mastima, kondroitinom, kolagenom, glukozaminom i hijaluronskom kiselinom.
Sve su to funkcionalne tvari koje dubinski hrane kožu, održavaju je mladom i hidratiziranom, te jačaju kosti i hrskavicu, osiguravajući “rezervne dijelove” za borbu protiv artroze, osteoporoze i osteoartritisa.
Pileće meso čak se pokazalo kao umjereno zaštitno protiv nekih vrsta raka, poput raka pluća i jednjaka, gdje su visoke razine konzumacije piletine čak povezane sa smanjenjem rizika od 53%.
Zahvaljujući udjelu omega 3 nezasićenih masnoća, konzumacija pilećeg mesa donosi značajne prednosti, smanjujući rizik od razvoja koronarne bolesti srca i smrtnosti od dijabetesa.
Čak i masnoća piletine, prisutna prije svega u koži, opskrbljuje esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima topivim u mastima A, D, E, K.
Stoga se može reći da redovita konzumacija pilećeg mesa u raznolikoj i uravnoteženoj prehrani, čak i u dozama većim od preporučenih, dovodi do smanjenja rizika od razvoja:
- kardiovaskularnih bolesti
- prekomjerne težine
- pretilosti
- inzulinske rezistencije
- dijabetesa tipa 2
najnovije
najčitanije
Hrvatska
vremenska prognoza
KIŠA, BURA, JUGO Pogledajte kakvo nas vrijeme čeka do Božića
Zadar
Jutarnja misa
Katedrala sv. Stošije puna vjernika već od ranog jutra: “Ne može biti ljepšeg početka dana od zornice”
Svijet
Popularno mjesto
Pristup Fontani di Trevi turistima se od veljače naplaćuje dva eura
Hrvatska
Istraživanje
Četvrtina djece od 10 do 16 godina prima seksualne poruke online
Svijet
Prikupljanje podataka
Austrijski sud ocijenio Metin model personaliziranih oglasa kao nezakonit
Zadar
U 69. godini
Preminuo omiljeni profesor i pedagog Obrtničke škole Gojka Matuline
Županija
Zlatna Luka
Vijeće smijenilo direktoricu s kojom je sukošanski načelnik bio zadovoljan, evo tko ju je naslijedio
Zadar
Prihvaćena ostavka
Ravnateljica DV Radost Larisa Pavlović-Petani razriješena na vlastiti zahtjev
Zadar & Županija
pp pag
POLICIJA RIJEŠILA SLUČAJ Kaznene prijave protiv vandala koji su uništili adventske ukrase na Pagu
Hrvatska
Teške ozljede