
Foto: Pexels
U kombinaciji s mahunarkama dobiti ćete jelo visoke biološke vrijednosti
Dugo godina predmet lažnih mitova i neutemeljenih klišeja, poput onog da deblja, tjestenina je sada oslobođena svih optužbi i univerzalno se smatra neophodnom namirnicom u zdravoj prehrani, čak i na dijeti.
Izvor složenih ugljikohidrata koji bi uz kruh i druge žitarice trebao činiti 45-60% vašeg dnevnog kalorijskog unosa.
Zasitna, probavljiva, ne samo užitak za nepce, već i izvor dragocjenih nutrijenata za zdravlje.
Osobito ako slijedite 3 savjeta nutricionista kako biste ju učinili još zdravijom i u potpunosti uživali u njezinim blagodatima.
Tjestenina s mahunarkama je još hranjivija
Kombinacija tjestenine i mahunarki nutricionistički je savršena kombinacija jer osigurava potpunu opskrbu svih 8 esencijalnih aminokiselina, odnosno onih koje naše tijelo ne može samo sintetizirati pa ih mora unositi hranom.
Dok namirnice životinjskog podrijetla imaju proteine koji ih sadrže sve, kod onih biljnog podrijetla, poput tjestenine i mahunarki, to nije slučaj: pšenična tjestenina donosi malo lizina, mahunarke malo metionina.
No samo ih kombinirajte kako biste međusobno nadoknadili nedostatke i dobili jelo s proteinima visoke biološke vrijednosti.
Integralna tjestenina za unos vlakana
Integralna tjestenina, pripremljena od brašna dobivenog od cjelovitog zrna pšenice, tj. bez mekinja i klica, tjestenina je s većim udjelom vlakana, zbog čega se osjećate siti uz istu pojedenu količinu i potiče dobrobit crijeva, sprječavajući zatvor.
Osim toga, topiva vlakna sadržana u tjestenini i žitaricama reguliraju apsorpciju šećera i masti, pa vam također pomažu u održavanju zdrave težine.
To su tri dobra razloga zašto klasičnu “bijelu” tjesteninu zamijeniti onom od integralnog brašna!
Tjestenina al dente je zdravija
Al dente tjestenina nije samo ukusnija, ona je i zdravija. Predugo kuhanje, naime, olakšava apsorpciju šećera i to uzrokuje skok šećera u krvi koji stimulira inzulin.
Ovaj hormon snižava razinu šećera u krvi, ali također pogoduje taloženju masnog tkiva.
Ukratko, prekuhana tjestenina ima puno veći glikemijski indeks od al dente tjestenine, a to nije dobro ako bolujete od dijabetesa ili ako želite smršaviti ili održavati težinu.
najnovije
najčitanije
Svijet
unatoč tjeralici
Dodik se javio iz Moskve: “U subotu ću biti u Banjoj Luci”
Svijet
ProtectEU
EK predlaže novu strategiju sigurnosti, jačanje Europola
Zadar & Županija
Ispred NL Enio Meštrović
Sven Marcelić u utrci za gradonačelnika?
Svijet
"Dan oslobođenja"
Bijela kuća potvrdila da će Trump sutra uvesti carine
Županija
VJETAR STVARA PROBLEME
Autocesta između čvorova Sv. Rok i Posedarje zatvorena za sav promet
Zadar
ostaju bez dozvole
Poznati zadarski plažni kafići i štandovi bi se mogli – zatvoriti
Županija
velika analiza
IMA SE, MOŽE SE Direktorima komunalnih tvrtki u županiji plaće vrtoglavo narasle, donosimo iznose
Scena
NAVALA
U Zadru najviše prodanih ulaznica za Thompsonov koncert nakon Zagreba
Crna Kronika
69-godišnjak
DOVRŠEN OČEVID Muškarac u Lepurima prešao u suprotnu traku i udario u kamion, preminuo na mjestu
Županija
ZA POČETAK DALMACIJA