Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mali vodič

Al dente tjestenina: zašto je bolja za zdravlje? Objašnjenje nutricionista

Autor: Šarlota Brnčić

06.02.2023. 08:14
Al dente tjestenina: zašto je bolja za zdravlje? Objašnjenje nutricionista

Foto: Pexels

Previše kuhana tjestenina osim što nije baš ugodnog okusa, također je slabo probavljivaTjestenina al dente ili dobro kuhana? Sada je opće poznato da je al dente tjestenina puno probavljivija od jako kuhane tjestenine.


Preporučljivo je konzumirati tjesteninu kuhanu al dente, a ne jako kuhanu jer slabija probava škroba omogućuje sporije otpuštanje molekula glukoze sadržanih u samom škrobu.


Bit će dakle manji utjecaj na glikemijski indeks i manja stimulacija proizvodnje inzulina pa će posljedično ista tjestenina imati manji utjecaj na masne naslage u tijelu.
Naprotiv, dugotrajno kuhanje uzrokuje oslobađanje škroba, a ako je kuhanje predugo, događa se da tjestenina dijelom upije vodu.


Rezultat? Tjestenina, osim što nije baš ugodnog okusa, također je slabo probavljiva i ima glikemijski indeks puno viši od al dente tjestenine, stoga nije baš prikladna za dijabetičare, ali ni za one koji slijede dijetu za mršavljenje.


Kako pravilno kuhati tjesteninu?


Stupanj kuhanja tjestenine također se mijenja prema ukusu i navikama.


Ako ste navikli jesti jako kuhanu tjesteninu tada će vam se ona kuhana al dente činiti žilavom i gotovo nejestivom.


Postupno se navikavajte jesti manje kuhanu tjesteninu, skraćujući svaki put vrijeme kuhanja.


Da bi vaša tjestenina bila al dente slijedite ova jednostavna pravila:


  • Za kuhanje tjestenine koristite puno vode za kuhanje i ne zaboravite je s vremena na vrijeme okrenuti: zrnca škroba moraju se hidratizirati, a da ne postanu ljepljiva.
  • Pridržavajte se vremena kuhanja navedenog na pakiranju: mnoge marke tjestenine sada označavaju dva vremena kuhanja, al dente i normalno.
  • Kako biste bili sigurni da je tjestenina gotova, kada preostane još 5 minuta do kraja kuhanja, počnite je kušati. Tako ćete shvatiti koliko točno nedostaje do željenog stupnja kuhanja.