Foto: Pexels
Uz ove savjete i nekoliko prirodnih proizvoda uspjeh je zajamčen
Drvena daska za rezanje dodatak je prisutan u svakoj kuhinji: praktična, elegantna, jamči vam čvrst oslonac za rezanje bilo čega, a ponekad i za posluživanje svježe izrezane hrane za stolom, kao u slučaju kruha ili sira.
Međutim, to je vrlo težak predmet za čišćenje: velika sposobnost drva da apsorbira mirise i tvari čini dasku za rezanje nehigijenskom i idealnim leglom za razmnožavanje opasnih patogena (zbog toga se nikada ne nalazi u restoranu kuhinje).
Nadalje, česta uporaba i brojni rezovi mogu uništiti površinu drva i pogoršati kvalitetu daske za rezanje, a što je šteta, pogotovo ako se radi o kvalitetnoj dasci za rezanje.
1. Ispiranje
Nakon svake upotrebe, neophodno je isprati površinu daske za rezanje vrlo vrućom vodom. To će vam pomoći da eliminirate ostatke hrane i donekle sterilizirate površinu.
2. Čišćenje
Nakon izlijevanja kipuće vode na površinu daske za rezanje, nastavite sa stvarnim čišćenjem.
Ne preporučamo korištenje običnog deterdženta za posuđe ili drugih kemijskih tvari jer drvo daske za rezanje upija mirise i tvari, te bi na kraju apsorbiralo tvari koje su štetne za vaše tijelo.
Savjet je koristiti prirodne proizvode koji nisu štetni za zdravlje. Možete, primjerice, upotrijebiti “piling” od krupne soli i limuna za dezinfekciju površine daske za rezanje, uklanjanje mrlja i neugodnih mirisa.
Na još mokru dasku za rezanje obilato pospite krupnu sol, zatim uzmite pola limuna (čak i korištenog) i njime kao spužvom utrljajte sol na drvo.
Sol će pomoći u fizičkom uklanjanju preostalih tragova hrane, dok će sok od limuna, svojim djelovanjem protiv mirisa i bakterija, pomoći da dezinficirate dasku za rezanje.
Pazite da ne trljate prejako jer bi se drvo moglo izgrebati i oštetiti.
Držeći limun u sredini dlana, nastavite rotirajućim pokretima crtajući male krugove na površini daske za rezanje u smjeru kazaljke na satu i suprotno od njega.
3. I posljednje…
Sada kada je daska za rezanje vrlo čista, isperite ju tekućom vodom i osušite je čistom krpom prije nego što je pustite da se osuši na zraku.
Važno je da je drvo potpuno suho, ako ne želite riskirati stvaranje opasne plijesni na dasci za rezanje.
Jednom čisto i suho drvo možete “nahraniti” lanenim uljem koje će dasci za rezanje vratiti sjaj i eleganciju.
Nekoliko kapi ulja ulijte izravno na drvo, zatim vatom ili suhom pamučnom krpom prebrišite cijelu površinu.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE