Foto: Pixabay
Izvrstan saveznik bakterijske flore i omogućuje pravilan rad crijeva
Iako kod nas nije u širokoj upotrebi, kozje mlijeko je namirnica izuzetnih nutritivnih svojstava, kao i savršena zamjena za uobičajenije kravlje mlijeko i biljne alternative dostupne na tržištu, poput sojinog, rižinog i bademovog mlijeka.
Lako se asimilira, bogato mineralima i vitaminima, kozje mlijeko pomaže tijelu da ostane zdravo i snažno.
Osnova je za proizvodnju mnogih ukusnih sireva i jogurta, kao i glavni sastojak hranjivih i hidratantnih sapuna.
Unatoč tome što je masnije od kravljeg mlijeka, kozje mlijeko ipak je probavljivije.
To je zahvaljujući maloj veličini molekula masti, značajki koja čini ovo mlijeko lakšim za asimilaciju u tijelu.
Izvor kalcija
Kozje mlijeko također je izvrstan izvor kalcija, jednog od najvažnijih minerala za naše tijelo, neophodnog za zdrave kosti i zube.
Naime, nedostatak kalcija u prehrani može uzrokovati niz smetnji, kao što su grčevi u mišićima, konvulzije, pospanost, trnci i utrnulost prstiju, slab apetit, nepravilan rad srca, sve do osteoporoze.
Protuupalno i saveznik crijevne flore
Zahvaljujući svom sastavu, kozje mlijeko poznato je i po svojim protuupalnim i umirujućim svojstvima, što ga čini posebno pogodnim za suzbijanje crijevnih upala i oticanja trbuha.
Njegov visok udio prebiotičkih oligosaharida i enzima koje sadrži čine ga, naime, izvrsnim saveznikom bakterijske flore i omogućuju pravilan rad crijeva.
Neprijatelj slobodnih radikala
Uz ono što je do sada rečeno, kozje mlijeko sadrži i druge dragocjene tvari, peptide temeljne za sastav proteina.
Oni sprječavaju stvaranje slobodnih radikala, suprotstavljaju se oksidaciji i starenju stanica.
Intolerancija na laktozu
Sastav mu je vrlo sličan majčinom mlijeku i čuva se na 62°, čime hranjive tvari ostaju nepromijenjene.
To ga čini odličnom zamjenom za majčino mlijeko. Nadalje, oskudna prisutnost kazeina smanjuje mogućnost da će dojenče razviti alergije i intolerancije.
U usporedbi s kravljim mlijekom, dakle, kozje mlijeko ima nisku koncentraciju laktoze (oko 4,45 g u 100 g mlijeka), pa ga ta karakteristika čini namirnicom pogodnom za osobe s niskom tolerancijom na laktozu.
Kontraindikacije
Iako je bogato blagotvornim svojstvima za naš organizam, čak i konzumacija kozjeg mlijeka može imati kontraindikacije:
- Intolerancije: iako je lakše probavljivo i sadrži nižu razinu laktoze od kravljeg mlijeka, kozje mlijeko nije prikladno za sve razine intolerancije na laktozu. Savjet za netolerantne je da ga piju umjereno, pazeći na smetnje i probleme. U tom je slučaju bolje prestati s konzumacijom.
- Visok sadržaj kolesterola: čak i kozje mlijeko, kao i kravlje, ima sadržaj kolesterola koji ga ne čini prikladnom hranom za one koji pate od visokog kolesterola. Stoga ga je bolje konzumirati umjereno, kao i sve proizvode životinjskog podrijetla.
najnovije
najčitanije
Košarka
Kvalifikacije za EP
Božić i Smith predvodili Sesarovu družinu do važne pobjede kontra Bosne i Hercegovine
Košarka
Službena potvrda
Pep Guardiola produžio ugovor s Manchester Cityjem
Svijet
otkrio putin
Rusija ispalila hipersoničnu raketu na Ukrajinu kao upozorenje Zapadu
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE