Foto: Pixabay
Izvrstan saveznik bakterijske flore i omogućuje pravilan rad crijeva
Iako kod nas nije u širokoj upotrebi, kozje mlijeko je namirnica izuzetnih nutritivnih svojstava, kao i savršena zamjena za uobičajenije kravlje mlijeko i biljne alternative dostupne na tržištu, poput sojinog, rižinog i bademovog mlijeka.
Lako se asimilira, bogato mineralima i vitaminima, kozje mlijeko pomaže tijelu da ostane zdravo i snažno.
Osnova je za proizvodnju mnogih ukusnih sireva i jogurta, kao i glavni sastojak hranjivih i hidratantnih sapuna.
Unatoč tome što je masnije od kravljeg mlijeka, kozje mlijeko ipak je probavljivije.
To je zahvaljujući maloj veličini molekula masti, značajki koja čini ovo mlijeko lakšim za asimilaciju u tijelu.
Izvor kalcija
Kozje mlijeko također je izvrstan izvor kalcija, jednog od najvažnijih minerala za naše tijelo, neophodnog za zdrave kosti i zube.
Naime, nedostatak kalcija u prehrani može uzrokovati niz smetnji, kao što su grčevi u mišićima, konvulzije, pospanost, trnci i utrnulost prstiju, slab apetit, nepravilan rad srca, sve do osteoporoze.
Protuupalno i saveznik crijevne flore
Zahvaljujući svom sastavu, kozje mlijeko poznato je i po svojim protuupalnim i umirujućim svojstvima, što ga čini posebno pogodnim za suzbijanje crijevnih upala i oticanja trbuha.
Njegov visok udio prebiotičkih oligosaharida i enzima koje sadrži čine ga, naime, izvrsnim saveznikom bakterijske flore i omogućuju pravilan rad crijeva.
Neprijatelj slobodnih radikala
Uz ono što je do sada rečeno, kozje mlijeko sadrži i druge dragocjene tvari, peptide temeljne za sastav proteina.
Oni sprječavaju stvaranje slobodnih radikala, suprotstavljaju se oksidaciji i starenju stanica.
Intolerancija na laktozu
Sastav mu je vrlo sličan majčinom mlijeku i čuva se na 62°, čime hranjive tvari ostaju nepromijenjene.
To ga čini odličnom zamjenom za majčino mlijeko. Nadalje, oskudna prisutnost kazeina smanjuje mogućnost da će dojenče razviti alergije i intolerancije.
U usporedbi s kravljim mlijekom, dakle, kozje mlijeko ima nisku koncentraciju laktoze (oko 4,45 g u 100 g mlijeka), pa ga ta karakteristika čini namirnicom pogodnom za osobe s niskom tolerancijom na laktozu.
Kontraindikacije
Iako je bogato blagotvornim svojstvima za naš organizam, čak i konzumacija kozjeg mlijeka može imati kontraindikacije:
- Intolerancije: iako je lakše probavljivo i sadrži nižu razinu laktoze od kravljeg mlijeka, kozje mlijeko nije prikladno za sve razine intolerancije na laktozu. Savjet za netolerantne je da ga piju umjereno, pazeći na smetnje i probleme. U tom je slučaju bolje prestati s konzumacijom.
- Visok sadržaj kolesterola: čak i kozje mlijeko, kao i kravlje, ima sadržaj kolesterola koji ga ne čini prikladnom hranom za one koji pate od visokog kolesterola. Stoga ga je bolje konzumirati umjereno, kao i sve proizvode životinjskog podrijetla.
najnovije
najčitanije
Kultura
Zbog narušavanja ugleda
Društvo hrvatskih filmskih redatelja isključilo Matanića iz članstva
Nogomet
Lijepa cifra
Nagradni fond Svjetskog prvenstva u nogometu 655 milijuna dolara, prvak će dobiti 50 milijuna
Hrvatska
Zagrebački nadbiskup
Nadbiskup Kutleša o slučaju časne sestre: ‘Da su mnogi šutjeli, ne bi bilo toliko dezinformacija’
Zadar
Pregled dana
PET VIJESTI DANA Dan obilježili gradonačelnikov susret s medijima i premijera filma ‘260 dana’
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
OD 15. prosinca
Radovin dobio novi vrtić: 55 djece krenulo u tri skupine
Zadar
oprema za rad
Pacijentica upozorila na manjak opreme, Kolega opovrgava: Ginekološka ordinacija ima ultrazvuk, ali…
Zadar
Savršen poklon