Foto: Pixabay
Izvrstan saveznik bakterijske flore i omogućuje pravilan rad crijeva
Iako kod nas nije u širokoj upotrebi, kozje mlijeko je namirnica izuzetnih nutritivnih svojstava, kao i savršena zamjena za uobičajenije kravlje mlijeko i biljne alternative dostupne na tržištu, poput sojinog, rižinog i bademovog mlijeka.
Lako se asimilira, bogato mineralima i vitaminima, kozje mlijeko pomaže tijelu da ostane zdravo i snažno.
Osnova je za proizvodnju mnogih ukusnih sireva i jogurta, kao i glavni sastojak hranjivih i hidratantnih sapuna.
Unatoč tome što je masnije od kravljeg mlijeka, kozje mlijeko ipak je probavljivije.
To je zahvaljujući maloj veličini molekula masti, značajki koja čini ovo mlijeko lakšim za asimilaciju u tijelu.
Izvor kalcija
Kozje mlijeko također je izvrstan izvor kalcija, jednog od najvažnijih minerala za naše tijelo, neophodnog za zdrave kosti i zube.
Naime, nedostatak kalcija u prehrani može uzrokovati niz smetnji, kao što su grčevi u mišićima, konvulzije, pospanost, trnci i utrnulost prstiju, slab apetit, nepravilan rad srca, sve do osteoporoze.
Protuupalno i saveznik crijevne flore
Zahvaljujući svom sastavu, kozje mlijeko poznato je i po svojim protuupalnim i umirujućim svojstvima, što ga čini posebno pogodnim za suzbijanje crijevnih upala i oticanja trbuha.
Njegov visok udio prebiotičkih oligosaharida i enzima koje sadrži čine ga, naime, izvrsnim saveznikom bakterijske flore i omogućuju pravilan rad crijeva.
Neprijatelj slobodnih radikala
Uz ono što je do sada rečeno, kozje mlijeko sadrži i druge dragocjene tvari, peptide temeljne za sastav proteina.
Oni sprječavaju stvaranje slobodnih radikala, suprotstavljaju se oksidaciji i starenju stanica.
Intolerancija na laktozu
Sastav mu je vrlo sličan majčinom mlijeku i čuva se na 62°, čime hranjive tvari ostaju nepromijenjene.
To ga čini odličnom zamjenom za majčino mlijeko. Nadalje, oskudna prisutnost kazeina smanjuje mogućnost da će dojenče razviti alergije i intolerancije.
U usporedbi s kravljim mlijekom, dakle, kozje mlijeko ima nisku koncentraciju laktoze (oko 4,45 g u 100 g mlijeka), pa ga ta karakteristika čini namirnicom pogodnom za osobe s niskom tolerancijom na laktozu.
Kontraindikacije
Iako je bogato blagotvornim svojstvima za naš organizam, čak i konzumacija kozjeg mlijeka može imati kontraindikacije:
- Intolerancije: iako je lakše probavljivo i sadrži nižu razinu laktoze od kravljeg mlijeka, kozje mlijeko nije prikladno za sve razine intolerancije na laktozu. Savjet za netolerantne je da ga piju umjereno, pazeći na smetnje i probleme. U tom je slučaju bolje prestati s konzumacijom.
- Visok sadržaj kolesterola: čak i kozje mlijeko, kao i kravlje, ima sadržaj kolesterola koji ga ne čini prikladnom hranom za one koji pate od visokog kolesterola. Stoga ga je bolje konzumirati umjereno, kao i sve proizvode životinjskog podrijetla.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Moda
analiza subotnjeg đira