Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

"Čudesni lijekovi"

5 loših navika koje uništavaju vaš osmijeh

Autor: Šarlota Brnčić

18.05.2023. 07:47
5 loših navika koje uništavaju vaš osmijeh

Foto: Pixabay

Mnogo je lažnih mitova i vjerovanja koji dovode do oštećenja zubaNaš osmijeh je na neki način naša posjetnica: briga o zdravlju i higijeni zuba, od najranije dobi, najbolji je način da zadržimo želju da se smiješimo svijetu i životu – i štedimo poprilično nekoliko posjeta zubaru tijekom godina.


Znamo voditi brigu o oralnoj higijeni i imamo alate za to (četkicu, pastu za zube, vodicu za ispiranje usta, konac za zube), no koje su to loše navike koje treba izbjegavati da biste dugo zadržali lijep osmijeh?


Donosimo vam pet postupaka od kojih morate odmah odustati ako vam je stalo do zdravlja i ljepote vaših zubi.
Neki od njih često se promoviraju na društvenim mrežama kao “čudesni lijekovi” za ispravljanje ili izbjeljivanje zubi, a primjenjuju ih prije svega vrlo mladi – s vrlo negativnim posljedicama.


1. Pušenje


Brojna istraživanja povezuju korištenje duhana s nastankom čak i ozbiljnih patologija, poput raka pluća na primjer.


No, zubi također trpe negativne učinke pušenja i to ne samo u smislu boje.


Osim žutila zubi, pušači zapravo pate od lošeg zadaha i imaju veći rizik od obolijevanja od bolesti desni i raka grla od nepušača.


Ovi rizici također se odnose na korisnike e-cigareta.


2. Turpijanje zubi


Riječ je o opasnom trendu koji se proširio zahvaljujući društvenoj mreži TikTok i koji se sastoji u tome da pomoću turpije za nokte “turpijate” zube i nastojite da svi budu iste dužine.


Podrazumijeva se da je ovakva praksa vrlo pogrešna i vrlo štetna, jer turpijicom se uništava caklina i troše zubi, što uzrokuje preosjetljivost i traumu.


3. Stalno jedenje


Otkako je rad od kuće postao norma za mnoge ljude, eksponencijalno se povećao i broj međuobroka koje konzumiramo, iz dosade ili stresa, možda dok smo ispred računala ili na video sastanku s kolegama.


Mnogima je žvakanje nečega postala navika koju je teško držati pod kontrolom, a koja osim što uzrokuje debljanje, šteti i zubima.


Zapravo, svaki put kada jedemo, bakterije prisutne u ustima ispuštaju kisele tvari koje pokreću probavu hrane, a koje napadaju caklinu zuba.


Nije potrebno spominjati da su neke namirnice štetnije od drugih i za zube i za figuru.


Posebice hrana i piće s visokim udjelom šećera – poput voćnih sokova, gaziranih pića, slatkiša, čokolade, slatkih grickalica.


4. DIY izbjeljivanje


I u ovom slučaju, na društvenim mrežama postoji mnoštvo savjeta i tutorijala čarobnih recepata koji obećavaju nevjerojatno izbjeljivanje zubi – zaboravljajući spomenuti koliko su proizvodi koji se koriste abrazivni za caklinu.


Jedan od aktualnih trendova je pomiješati sodu bikarbonu s vodikovim peroksidom i tom pastom prati zube.


Drugi umjesto toga preporučuju kombinaciju sode bikarbone i limuna.


Što se sode bikarbone tiče, ona je vrlo abrazivna tvar koja u velikim koncentracijama slabi i oštećuje zubnu caklinu.


5. Nedovoljno vode


Konačno, pravilna dnevna hidratacija vrlo je važna za funkcioniranje vašeg tijela – ali i za zdravlje vaših zubi.


Pogotovo ako ste daleko od kuće i ne možete odmah oprati zube, pijenje vode je dobar način da isperete zube i eliminirate veće ostatke hrane.