
Foto: Pixabay
Mogle bi otpustiti enzim koji naše tijelo pretvara u cijanid
Ako vam se dogodi da progutate koštice dok jedete trešnje, budite oprezni jer bi njihova prevelika konzumacija mogla biti vrlo neugodna ili čak smrtonosna.
Ukoliko se pitate zašto nikada ne biste trebali žvakati ili gutati košticu trešnje, odgovor je jednostavan: ona sadrži enzim koji naše tijelo pretvara u cijanid.
Istini za volju, tu osobinu ima sve voće čije je sjeme prekriveno košticom.
“Tajni” sastojak je amigdalin koji se, nakon što se stjenke jezgre razbiju, sintetizira u našem tijelu kao cijanid.
U stvarnosti, čak i kada je plod jako zreo, može se dogoditi da koštica popuca i, u tom slučaju, drugi enzimi u samom plodu mogu pretvoriti amigdalin u cijanotičnu kiselinu.
Da bi se osiguralo trovanje cijanidom, mora se uzeti količina u rasponu od 0,5-3,5 mg po kg tjelesne težine. To znači da će osoba teška 68-70 kilograma morati unijeti najmanje 90 miligrama cijanida.
U koštici trešnje nalazimo u prosjeku 3,9 miligrama amigdalina. Crne trešnje pak sadrže nešto manje, odnosno 2,7 mg.
Točna količina amigdalina sadržana u košticama može varirati od voća do voća, kako između različitih vrsta tako i između različitih stabala.
Pod pretpostavkom da svaka koštica koju unesete ima 3,9 miligrama, uzimanje njih 23 moglo bi dovesti do smrtonosne doze.
Trovanje cijanidom može uzrokovati:
- mučninu
- povraćanje
- migrenu
- lupanje srca
Kod predoziranja, budući da cijanid ometa prijenos kisika u tijelu, može doći do zastoja srca, kome i smrti.
Ostalo voće čija koštica sadrži cijanid su:
- breskve
- marelice
- šljive
- mango
Od danas ćete vjerojatno biti mnogo oprezniji kada jedete trešnje da ne žvačete ili progutate jednu od njenih koštica.
S druge strane, najukusniji dio je pulpa!
najnovije
najčitanije
Nogomet
NEODLUČENO
Kup, finale: Remi Slaven Belupa i Rijeke u prvom susretu
Kultura
MATIJA
U Gradskoj knjižnici Zadar Drago Hedl predstavio svoju novu knjigu
Crna Kronika
užas
Umag: Pronađena dva tijela, sumnja se na ubojstvo žene i samoubojstvo muškarca
Kultura
KNJIŽEVNIK
EDO POPOVIĆ: Ne pripadam piscima koji šokiraju pod svaku cijenu
Kultura
IZLOŽBA
Judita kroz oči mladih
Zadar
ODLAZAK LEGENDE
Preminuo legendarni zadarski majstor Petar Sapun
Zadar
POMOZITE!
Mladoj zadarskoj obitelji izgorio cijeli stan na Meladi, pokrenuta kampanja za prikupljanje pomoći
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘NAJŽALOSNIJE U PRIČI…’ Zadranka šokirana situacijom u prometu: ‘Nitko nije bio čovjek da stane i pita…’
Zadar
nastavak sučeljavanja
Radeta upitao Erlića: “Je li radove na obnovi krovišta Kneževe palače radila tvrtka Vašeg brata?”; Ubrzo stigao odgovor
Županija
kistanje