Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

BOGATE MELATONINOM

Debljaju li vas trešnje s obzirom da sadrže puno šećera? Saznajte je li to istina i koliko ih možete pojesti

Autor: Šarlota Brnčić

03.06.2023. 20:08
Debljaju li vas trešnje s obzirom da sadrže puno šećera? Saznajte je li to istina i koliko ih možete pojesti

Foto: PixabayNa štandovima se mogu naći od kraja svibnja do kraja srpnja, a savršene su za ljeto jer hidratiziraju i osvježavaju.


Lako zasićuju, smanjuju apetit i ne sadrže masnoću.


Iako sadrže popriličnu količinu šećera (9 g/100 g), trešnje imaju nizak glikemijski indeks, odnosno voće su koje neznatno podiže šećer u krvi pa ih dijabetičari i oni koji trebaju smršavjeti dobro podnose.
Dakle, debljaju li trešnje? Ne, trešnje ne debljaju. Sa samo 38 kcal na 100 g idealno su voće za one koji trebaju smršaviti.


Stoga su među najmanje kaloričnim dostupnim voćem, ali su bogate mikronutrijentima.


No, čak i ako vas ne debljaju, uvijek ih je dobro ne jesti u velikim količinama, već ih konzumirati umjereno kao dio uravnotežene prehrane.


Sadrže i puno vode, pa pomažu ne samo hidrataciji, već i zahvaljujući dijetalnim vlaknima povećavaju osjećaj sitosti pomažući u obuzdavanju apetita.


Iz tog su razloga osobito prikladne ako slijedite niskokalorijsku dijetu.


Također su idealne za one koji se bave sportom, za povrat tekućine izgubljene tijekom tjelesne aktivnosti i nadoknadu mineralnih soli, posebice kalija.


Zapravo, porcija trešanja sadrži oko 10% dnevne potrebe za ovim mineralom pa su vrlo korisne za poboljšanje mišićne aktivnosti.


Idealne su za doručak ili kao međuobrok, ili da utaže želju za desertom nakon večere.


Naime, trešnje su odličan večernji međuobrok, prije odlaska na spavanje, zahvaljujući sadržaju melatonina koji pogoduje noćnom odmoru.


Čak i peteljke trešanja imaju blagotvorna svojstva.


Ako ih osušite, korisne su za pripremu izvrsnih biljnih čajeva za drenažu jer imaju detoksikacijsko i diuretičko djelovanje, potiču dobrobit urinarnog trakta i pomažu u borbi protiv otečenosti trbuha.


Nemaju posebnih kontraindikacija i mogu ih konzumirati svi osim u slučaju intolerancije ili alergije.


Još jedan aspekt koji treba imati na umu je hipotenzivni učinak ovog voća, stoga je dobro biti malo oprezan ako patite od niskog krvnog tlaka.