Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Slabo osvjetljavaju

Koliko često biste trebali čistiti žarulje u svom domu i zašto?

Autor: Šarlota Brnčić

26.02.2023. 12:29
Koliko često biste trebali čistiti žarulje u svom domu i zašto?

Foto: PexelsOčito je da se sve žarulje ne prljaju na isti način i s istim intenzitetom: žarulje koje su na otvorenom, izložene lošem vremenu, zaprljat će se prije od ostalih.


Kuhinjska žarulja neprestano je izložena isparenjima punim masti, a to će dovesti do toga da se brzo zaprlja.


Bilo da nam je žarulja više ili manje prljava, kako je pravilno očistiti?
Otkrivamo vrlo jednostavnu i praktički bez troškova strategiju, a za njezinu provedbu trebat će nam, osim stolice za dohvat lustera ako je postavljen visoko, malo vode i par krpa od mikrovlakana.


Žarulju ćete najlakše očistiti tako da je izvadite iz kućišta – bio to luster ili zidna svjetiljka: tako ćete lakše očistiti cijelu površinu.


Držite ju za navojno postolje, kako je ne biste dodatno zaprljali otiscima prstiju ili znojem s ruku.


Nastavite sada s čišćenjem suhom krpom od mikrovlakana: ovaj postupak će vam omogućiti da uklonite površinski sloj prašine i da shvatite koliko je žarulja zapravo prljava.


Ako je nakon ovog prvog čišćenja žarulja još uvijek masna ili zamrljana (to se posebno događa sa žaruljama u kuhinji, kupaonici ili na terasi), nježno ju istrljajte lagano vlažnom krpom, prije nego što je osušite drugom čistom, suhom krpom.


Na kraju, provjerite je li žarulja savršeno suha prije nego što je zavrnete natrag u kućište i ponovno uključite struju u kući.


Ako se žarulja koju treba očistiti ne može lako odvrnuti, samo joj se morate približiti što je moguće bliže: za to koristite čvrstu stolicu ili ljestve.


Postupite na isti način, koristeći dugu ručku na čiji vrh ćete pričvrstiti krpu od mikrovlakana, uz pomoć elastične trake ili vrpce.


 


Koliko često čistiti?


Odgovor na ovo pitanje ovisi o stupnju do kojeg je žarulja izložena prljavštini – bilo da se radi o običnoj prašini ili pari iz kupaonice ili kuhinje.


Općenito, preporučuje se čišćenje svih žarulja u vašem domu jednom mjesečno, a najdulje svaka dva mjeseca.