Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stvorite ugodan ambijent

7 trikova kako da vaša mala spavaća soba izgleda prostranije

Autor: Mija Dropuljić

26.01.2023. 07:52
7 trikova kako da vaša mala spavaća soba izgleda prostranije

Foto: FOOT: iStock

U spavaćoj sobi provodimo najviše vremenaKrevet, lampa i ormar – i uređenje male spavaće sobe je gotovo! Mnogi se, vjerujući kako spavaće sobe manje kvadrature ne ostavljaju puno igre oko uređenja, ne trude oko izgleda dotične prostorije. No, čak i mala spavaća soba može izgledati fantastično, a uz pomoć lukavih trikova čak i prostranije. 


Mnogo vremena provodimo u spavaćoj sobi, stoga ne bi trebali olako shvatiti njeno uređenje. U toj prostoriji se trebamo opustiti i napuniti baterije za nove izazove. Donosimo par korisnih savjeta kako urediti spavaću sobu manje kvadrature. 


Pripazite na boje


Boje su od krucijalne važnosti – s njima možete smanjiti, ali i proširiti prostor. Bijeli zidovi proširuju prostor, no oni ne inspiriraju. No, bilo koja svijetla boja postići će jednaki efekt, a vi ćete se u spavaćoj sobi osjećati ugodnije. 


Pametni kreveti
Krevet može biti puno više od samo kreveta. Birajte one modele koji pružaju i dovoljno prostora za skladištenje. To mogu biti kreveti koji imaju ladice, kojima se podiže madrac ili koji su podignuti nogicama iznad poda.


Tako ispod kreveta možete skladištiti kutije raznih dimenzija u kojima možete staviti sezonsku odjeću, ali i tekstil, poput zamjenske posteljine, popluna, deka…


Uske nogice


Pri odabiru namještaja preferirajte onaj koji ima “uske” nogice i ne izgleda robusno i veliko. Ono što je isto važno je da nogice budu vidljive jer to vizualno otvara prostor. 


FOTO: iStock


Pravo svijetlo


Jedna od vodećih pogrešaka prilikom uređenja malih spavaćih soba je odabir svijetla. Birajte one lampe koji pružaju nježno i indirektno svijetlo. To je vašoj spavaćoj sobi pružiti ugodnu i opuštajuću atmosferu. 


Ne zaboravite na ogledalo


Ogledalo nije samo praktično, ono vizualno proširuje prostor i raspršuje svjetlost. Stoga je obavezan dodatak u malim prostorijama, pogotovo u spavaćim sobama. 


Multifunkcionalni ormari


Kako biste što bolje iskoristili prostor koji vam ne raspolaganju, dobro promislite kakav ormar stavljate. Idealno bi bilo da napravite ormar po mjeri i tako točno definirate što vam je unutar njega potreban – više ladica, prostora za vješanje ili preferirate police…


Čak i ako nemate tu mogućnost, uz brojne modifikacije i dodatke za organizaciju, svaki ormar možete maksimalno iskoristiti. 


FOTO: iStock


Ne zaboravite na detalje


To što je vaša spavaća soba mala, ne znači da ona treba oskudijevati detaljima ili čak nekim dodatnim namještajem.


Ukrasite zidove, dodajte noćni ormarić, mali štender ili pak uski i visoki stolić – u brojnim trgovinama možete naći namještaj koji je upravo kreiran za male prostore.