Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otkrivamo trikove

Kako prepoznati dobro ekstra djevičansko maslinovo ulje u tri jednostavna koraka

Autor: Šarlota Brnčić

10.11.2022. 06:49
Kako prepoznati dobro ekstra djevičansko maslinovo ulje u tri jednostavna koraka

Foto: Foto Pexels

Objašnjavamo vam kako izbjeći kupnju krivotvorina ili proizvoda loše kvalitetePitate se kako prepoznati dobro maslinovo ulje i ne pasti na lažnjake?


Osim pravilnog čitanja etikete i obraćanja pažnje na cijenu (vrlo niska cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja mora nas alarmirati), postoje sitnice na koje mi potrošači možemo obratiti pozornost kako bismo provjerili kvalitetu proizvoda.


Započnimo s objašnjenjem što je ekstra djevičansko maslinovo ulje. To je rezultat mljevenja maslina koje se odvija isključivo mehaničkim sredstvima (dakle bez pomoći kemijskih sredstava). Zamislite samo da je za dobivanje jedne litre ulja potrebno 5/7 kilograma maslina.
Često čitamo “hladno prešano” na etiketi ulja, ali što taj izraz znači? U praksi se mljevenje maslina odvija na temperaturi nižoj od 27 °C: to dovodi do proizvodnje manje proizvoda, ali veće kvalitete.


Nasuprot tome, toplim prešanjem dobivate više ulja, ali ono će imati nižu kvalitetu i manju količinu vitamina i polifenola. Ako na etiketi nije navedeno hladno prešanje, to znači da je ulje cijeđeno vruće.


Shvatili smo što znači “ekstra djevičansko” i o čemu govorimo kada govorimo o hladnom prešanju maslina, ali na što treba paziti pri kupnji ulja u boci?


1. Izgled


Uzmite malu čašu i unutra ulijte malu količinu ulja. Protresite čašu rukom i provjerite fluidnost tekućine u njoj: ulje bi trebalo biti glatko i tekuće, ali ne previše tekuće (moglo bi značiti da nije čisti proizvod).


Nadalje, ulje treba biti zlatne boje, ali u isto vrijeme prozirno i bez nečistoća. Kako biste provjerili ove karakteristike, možete staviti čašu na list novina: ako možete pročitati što je napisano unatoč ulju, riječ je o proizvodu izvrsne kvalitete.


2. Miris


Sada prinesite čašu nosu: trebali biste osjetiti miris pokošene trave i svježih maslina. Ako osjetite slatkasti miris – ili ga uopće nema – zabrinite se: ulje nije kvalitetno.


3. Okus


Na kraju, kušajte ulje (bez kruha i drugih vrsta priloga): kvalitetno ulje mora imati gorak, gotovo pikantan okus.


Popijte mali gutljaj ulja i ostavite ga na jeziku nekoliko sekundi: ako primijetite slatke note, proizvod je loše kvalitete.