Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

POSLA K’O U PRIČI

Strojevi u vrškoj uljari Predovan rade danonoćno

Autor: Toni Perinić

07.11.2022. 16:46
Strojevi u vrškoj uljari Predovan rade danonoćno

Foto: Toni PerinićMasline se diljem naše županije beru već petnaestak dana, ali berba se posebno intenzivirala poslije Svih svetih. Nakon nimalo lagane berbe, slijedi prerada. U uljari Predovan u Vrsima imaju pune ruke posla, strojevi rade danonoćno, a ulje teče u potocima.


– Radimo od sredine listopada, ali posljednjih nekoliko dana posla ima k’o u priči. Imamo stanku od nekoliko sati ujutro i to je to, nastavlja se dalje punom parom, govori nam Saša Predovan, vlasnik jedne od najsuvremenijih i najmodernijih uljara na zadarskom području, otvorene 2014. godine.


Naime, vrška uljara je u kratko vrijeme postala jedna od najpoznatijih u županiji i šire, pa tako u nju svoje masline dolaze preraditi i iz Dalmatinske zagore. Kako nam prepričava vlasnik, dugo godina je gajio ideju otvorenja uljare u Vrsima.

Pravi pogon


– Godinama sam planirao pokrenuti seoski turizam u Vrsima i unutar poslovnog plana zamislio sam malu, obiteljsku uljaru. Bavim se inače ugostiteljstvom na Silbi te sam shvatio nakon nekog vremena kako bi bilo praktički nemoguće oba posla istovremeno obavljati kvalitetno i profesionalno. Odustao sam od seoskog turizma, ali je želja za otvaranjem male obiteljske uljare ostala prisutna, ističe Predovan i napominje kako se prvotni plan kasnije izmijenio.


– Počeo sam se svakodnevno informirati o načinu rada, potrebnoj kvadraturi prostora te tehničkim detaljima. Plan da otvorim malu, obiteljsku uljaru s vremenom je prerastao u pravi pogon koji u jednom trenutku može preraditi 1.650 kilograma maslina, dodaje naš sugovornik. Prema njegovim riječima, ova je godina iznimno dobra za maslinare.


Litra maslinovog ulja 120 kuna


– Ove godine radimo najbolje do sad, ali i maslina ima jako puno, ljudi su zadovoljni. Randman, odnosno postotak ulja, ovdje u našem kraju iznosi od 12 do 15 posto, dok je u unutrašnjosti županije nešto veći, objašnjava nam vlasnik.


Ove godine vrata uljare su otvorili 10. listopada, a nadaju se kako će barem do sredine prosinca biti potražnje za njihovim uslugama. U projekt uređenja i opremanja najsuvremenije uljare uloženo je preko dva milijuna kuna, od kojih je 750 tisuća kuna kredit HBOR-a. Također, iz godine u godinu moderniziraju i nadograđuju strojeve za što bolju kvalitetu i uslugu. Nakon prerade, prioritet je kvaliteta ulja, a kvaliteti onda parira i cijena, pa su očekivanja da će litra ove godine koštati 120 kuna, odnosno oko 16 eura.