Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Optimalan način jedenja

Intuitivno hranjenje: kako potaknuti djecu da jedu kada su gladni i prestanu kada su siti

Autor: Life

29.12.2022. 07:52
Intuitivno hranjenje: kako potaknuti djecu da jedu kada su gladni i prestanu kada su siti

Foto: Freepik

Donosimo savjete nutricionistkinjeIntuitivno hranjenje odnosi se na mogućnost jedenja kad smo gladni i prestanka jedenja kad smo siti.


Djeca koja su samostalno sposobna jesti na ovaj način u predispoziciji su razvitka zdravog odnosa sa hranom te jedenja raznovrsne hrane koja je bogata nutrijentima, kao i održavanja umjerene tjelesne težine.


Međutim, uz odrastanje i okruženost različitim vrstama brze hrane i slatkiša može se dogoditi (štoviše, to je vrlo uobičajeno) da djeca izgube doticaj s takvom vrstom hranjenja i počnu jesti bilo potaknuti emocijama, situacijama ili pak društvenim pravilima.
Restriktivne dijete nisu odgovor jer vrlo često mogu napraviti suprotan efekt od željenog, ili pak mogu utjecati na razvoj poremećaja u prehrani, što je jedna od najnepoželjnijih solucija.


No roditelji/skrbnici djeteta u ovom slučaju imaju veliku moć sugeriranja intuitivnog hranjenja, a evo i kako.


Van je naše kontrole koliko vaše dijete jede


Ovo se odnosi na činjenicu da ne trebate forsirati dijete da jede. Počnite s navikavanjem na ideju da nije vaša odgovornost tjerati dijete da jede.


Prema nutricionistkinji Ellyn Satter postoji podjela prema kojoj su roditelji odgovorni za:


  • što nudite svom djetetu za jelo: najveći dio prehrane trebao bi se sastojati od različitih i nutritivno bogatih, minimalno prerađenih obroka i međuobroka,
  • kada svom djetetu nudite da jede: ponudite hranu u redovno vrijeme, ravnomjerno raspoređeno tijekom dana,
  • gdje vaše dijete jede: optimalno je omogućiti mu da jede sjedeći za stolom bez ikakvih vanjskih ometanja, poput televizije ili igračaka.

S druge strane, dijete bi trebalo postati odgovorno za to:


  • hoće li jesti: vaše bi dijete trebalo samo odlučiti osjeća li se dovoljno gladno da u tom trenutku jede,
  • koliko će pojesti: količina koju pojede bit će određena vlastitim osjećajem gladi ili sitosti, a ne vanjskim znakovima, poput toga koliko je hrane ostalo na njihovom tanjuru.

Stoga, ako vjerujete svom djetetu da je sposobno odlučiti koliko će jesti i kada će prestati jesti, nemojte ga pokušavati tjerati da pojede količinu koju mislite da bi trebalo, jer to može značajno pomoći u promicanju i jačanju sposobnosti da intuitivno jede.


Vrijeme obroka treba biti ugodno


Kada svom djetetu dajete obrok ili užinu, pobrinite se da to bude u mirnom okruženju bez ometanja.


Većinu obroka treba poslužiti dok vaše dijete sjedi, idealno za stolom. Kako biste najbolje potaknuli intuitivno jedenje, maknite sve igračke sa stola i isključite televizor, tablet ili mobitel.


Pokušajte rasporediti svoje obroke i međuobroke tako da jedete u isto vrijeme kad i vaše dijete, jer ova strategija može biti od pomoći u modeliranju prehrambenih ponašanja koja biste željeli da vaše dijete razvije.


Također, uklanjanje pritiska koji dijete osjeća oko hrane može pomoći tom djetetu da bude otvorenije za isprobavanje nove hrane.


Praktični savjeti


Uključite hranu koju dijete voli


Pobrinite se da svaki obrok ili užina koju ponudite svom djetetu uključuje barem jednu do dvije namirnice za koje znate da voli jesti. To može smanjiti rizik od pritiska na vaše dijete da jede zbog straha da ne jede dovoljno.


Poslužite obroke s dodacima sa strane


To omogućuje vašem djetetu da sami kontroliraju sadržaj i količinu hrane na svom tanjuru.


Poslušajte želje i prijedloge vaše djece


Zamolite dijete da odabere neki recept koji će vam pomoći pripremiti ili pak neko novo voće koje ćete isprobati. Ovo je odličan način poticanja njihovog zanimanja za hranu koju jedu.


Budite uzoran model u ponašanju


Vaše dijete puno uči gledajući vas. Sjednite s njima i uživajte u hrani zajedno!


Budite otvoreni prema preferencijama djeteta


Realno, svi mi imamo hranu koju rado jedemo i onu u kojoj baš i ne uživamo, te se po tom pitanju vaše dijete ne razlikuje od drugih. Prihvatite da im se neće uvijek svidjeti sve što im ponudite, ali i činjenicu da će se njihovi ukusi vjerojatno s vremenom promijeniti.


Odredite vrijeme obroka i međuobroka


Dobra praksa je planirati vrijeme za jelo u razmacima od dva do tri sata tijekom dana.


Izbjegavajte koristiti hranu kao nagradu


Pokušajte izbjeći korištenje hrane za nagrađivanje djeteta za određena ponašanja. Ova praksa određenu hranu uzdiže od one ostale što važe dijete može naučiti da ju želi jesti kada zapravo nije gladno.


Postavljajte djetetu pitanja rijekom jela


Pogotovo kada je u pitanju nova hrana, upitajte dijete da vam opiše teksturu i okus, umjesto da se to svodi samo na sviđanje ili ne sviđanje.


Dopustite djetetu da rano ustane od stola


Ako vaše dijete više nije gladno, dopustite mu da ustane od stola.


Izvor