Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Edukacijom protiv stigmatizacije

Na Narodnom trgu obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Autor: Matea Guzalić

12.11.2022. 17:57
Na Narodnom trgu obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Foto: Matea GuzalićU povodu obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, Udruga Cukrići Zadar je u subotu na Narodnom trgu uz pomoć profesora i učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole i Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića provela razne aktivnosti s misijom edukacije javnosti o ovoj tematici. Potrudili su se osvijestiti građane o važnosti ranog otkrivanja dijabetesa tip I i II, svakodnevnoj rekreaciji i zdravim prehrambenim navikama.


Građani su tako mogli zatražiti bilo kakve potrebne informacije, izmjeriti tlak i postotak masnog tkiva, a uz to su mogli degustirati razne zdrave slastice i palačinke.


«Cukar 5.0«


– Danas obilježavamo Svjetski dan šećerne bolesti i trudimo se osvijestiti populaciju o redovitoj brizi o količini šećera u krvi, posebice ako imaju genetsku predispoziciju. Bitno je znati da se može jesti i slatka hrana, ali mora se pametno iskalkulirati i uklopiti u svoju dnevnu prehranu. To je jedna predrasuda koja se veže i s onim da je tip I dobiven zbog prevelikog unosa šećera. Jedan od ciljeva nam je da se razbiju predrasude, izjavila je Doris Bailo, predsjednica Udruge Cukrići Zadar i dodala kako usput promoviraju projekt »Cukar 5.0« koji provode u suradnji s Gradom Zadrom i Poljoprivrednom, prehrambenom i veterinarskom školom.
Projekt CUKAR 5.0, ukupne vrijednosti 467.320,80 kuna, sufinancirala je EU iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 397.222,68 kuna te Ured za Udruge Vlade RH u iznosu 70.098,12 kuna u okviru Poziva Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice.


Fokus ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti je dostupnost edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom »Edukacijom do bolje sutrašnjice«. Ovaj slogan izabran je kako bi se istaknula potreba za boljim pristupom pouzdanoj i sigurnoj edukaciji o šećernoj bolesti za osobe s tom bolešću i zdravstvene djelatnike.


– Pokušavamo se približiti djeci na način da im darujemo slikovnice koje opisuju šećernu bolest kod djece, tako da to ne bude tabu tema i da ih ne bude danas, sutra sram, te da im to ne bude nepoznanica u slučaju da, primjerice, neko dijete u njihovom vrtiću dobije dijabetes. Dakle, to radimo kao neku vrstu pripreme. Djeca nerijetko traže svoje roditelje da im čitaju te slikovnice, pa se na taj način zapravo educiraju i djeca i roditelji, zaključila je Bailo.


Slastice bez glutena


Ovogodišnji novitet je priprema i ponuda palačinki. S obzirom na to da su se svake godine do sad pripremale zdrave namirnice, ove godine su išli u kontru kako bi dokazali ljudima da tip I nije stroga zabrana.


– Danas sam ovdje sa svojim učenicama, ovo nam je već tradicija i uvijek se vrlo rado odazovemo. Ove godine smo napravili dvije smjese za palačinke, bezglutensku i običnu, a ponuđeni su namazi u koje nisu dodani šećeri. U našim školskim programima i planovima također postoji zdrava prehrana, odnosno dijetalna. Točnije, radimo slastice bez glutena i bez previše dodanih masnoća i šećera, a kako ima sve više gostiju koji imaju zdravstvenih problema, mi kao ugostitelji moramo malo prilagoditi prehranu, objasnila je Kristina Lončar iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole.


Svjetski dan šećerne bolesti najveća je svjetska kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti koja skreće pozornost na probleme od velike važnosti za osobe sa šećernom bolešću te ju drži u središtu javnosti i politike.


Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2021. godini bilo 327.785 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000.