Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

URBANA LEGENDA

Hrana koja je pala na pod: Vrijedi li doista pravilo tri sekunde?

Autor: Šarlota Brnčić

11.11.2023. 08:00
Hrana koja je pala na pod: Vrijedi li doista pravilo tri sekunde?

Foto: Pixabay

Vjerujete li da se može pojesti bez rizika za zdravlje?“Ako je prošlo manje od tri sekunde, možete sigurno pojesti hranu koja je pala na pod”. Koliko ste puta čuli ovakve fraze?


Prema mnogima, dovoljno je na vrijeme podignuti hranu s poda ili puhati po površini kako bi se izbjegla kontaminacija bakterijama.


Ova popularna teorija poznata je kao “pravilo 5 sekundi”, dok druga varijanta postavlja maksimalno vrijeme na tri sekunde.
No, je li istina da je hrana sigurna ako ne ostane na tlu dulje od pet sekundi? Postoji li znanstvena osnova? U stvarnosti je to urbana legenda, koju je opovrglo nekoliko istraživanja.


Jedno od najpoznatijih je ono koje je provela američka istraživačica Jillian Clarke sa Sveučilišta Illinois, a koja je pokazala da se hrana ostavljena na površini može odmah kontaminirati (čak i unutar nekoliko sekundi) i to od strane Escherichie coli, jedne od najčešćih bakterija.


Bruno Brunetti, profesor farmaceutske industrijske mikrobiologije koji ima široko praćenu stranicu na Instagramu napravio je eksperiment koji to dokazuje.


Kako bi svima pokazao što se zapravo događa s hranom koja padne na pod, čak i kada se podigne unutar tri sekunde, analizirao je komad kruha koji je završio na podu u laboratoriju, usporedivši ga s čistim.


Dok u drugom slučaju tragova bakterija gotovo da i nema, komad kruha koji je bio na tlu svega nekoliko sekundi vidljivo je kontaminiran.


Sljedeći put kad vam slučajno ispadne hrana na pod najvjerojatnije ćete je baciti bez previše razmišljanja.