![Ultra-prerađena hrana značajno povećava rizik od srčanog i moždanog udara](https://zadarskilist.novilist.hr/wp-content/uploads/2023/09/burger-3962996_960_720-792x495.jpg)
Foto: Pixabay
Ultra-prerađena hrana već je dugo u središtu znanstvenih rasprava zbog mogućeg štetnog učinka na zdravlje.
Nije slučajno da govorimo o visoko prerađenoj hrani kao što su gazirana pića, žitarice za doručak, grickalice i gotova jela, koja često sadrže velike količine soli, šećera i masnoće i može ljude izložiti brojnim zdravstvenim rizicima, uključujući i kardiovaskularne bolesti.
Dva nova istraživanja predstavljena na godišnjem sastanku Europskog kardiološkog društva u Amsterdamu, otkrila su još jasniju vezu između konzumacije ove hrane i povećanog rizika od srčanih bolesti, uključujući srčane i moždane udare.
Analize, koje su uključivale veliki uzorak sudionika tijekom dugog razdoblja promatranja, pokazuju da je velika konzumacija ultra-prerađene hrane povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Nalazi posebno otkrivaju povećani rizik od visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara među onima koji konzumiraju značajnu količinu ultra-prerađene hrane.
Zanimljiv aspekt novog istraživanja je da se čini da na rizik utječe postotak ove vrste hrane u ukupnom dnevnom unosu kalorija.
U prvom istraživanju, pregledu 10 prethodnih koja su uključivala 38.720 slučajeva kardiovaskularnih bolesti (uključujući srčani i moždani udar), utvrđena je jasna povezanost između ultra-prerađene hrane i povećanog rizika od ovih bolesti.
Znanstvenici su otkrili da je 10%-tno povećanje konzumacije ultra-prerađene hrane u dnevnom unosu kalorija povezano s 6%-tnim povećanjem rizika od srčanih bolesti.
Istraživači su također primijetili da kada ta hrana čini manje od 15% ukupnih kalorija, postoji manji rizik od srčanih bolesti.
Drugo istraživanje, koje je koristilo zdravstvene podatke oko 10.000 australskih žena u dobi od 46 do 55 godina koje su praćene 15 godina, pokazalo je da su one koje su imale prehranu s većim udjelom ultra-prerađene hrane imale značajno veću vjerojatnost za razvoj hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.
Ovi rezultati još jednom naglašavaju potrebu za smanjenjem konzumacije ultra-prerađene hrane i promicanjem uravnoteženije i prirodnije prehrane.
Nužno je da ljudi budu što je moguće više informirani o štetnim učincima ultra-prerađene hrane i da stoga mogu donositi informirane odluke o svojoj dnevnoj prehrani.
najnovije
najčitanije
Zadar
NA FACEBOOKU
OGLASIO SE MATE LUKIĆ: ‘Nisam bio u nikakvom kafiću, ni zabavi. Bio sam u službi u šumi…’
Tenis
TENIS
ATP Umag: Musetti protiv Cerundola za naslov
Svijet
KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA
Trump hvali svoj odnos s Netanyahuom i proziva Harris za uvredljive izjave o Gazi
Zadar
SRETNIK IZ ZADRA
PROVJERITE LISTIĆE! U Zadru pogođena Eurojackpot petica u iznosu od skoro 70.000 eura!
Crna Kronika
NESREĆA GRADSKOG VIJEĆNIKA
Objavljeni rezultati očevida na izgorjelom vozilu Natura Jadere: Mate Lukić vozio bez vozačke
Crna Kronika
nepoznate okolnosti požara
Zapalio se automobil na Dugom otoku! Vozio ga Mate Lukić
Crna Kronika
sudar na semaforu
Još jedna prometna nesreća u Murvici! Teško ozlijeđena žena
Scena
NOVA PJESMA
VIDEO Pogledajte spot za novu Thompsonovu pjesmu, fanovi nižu same komplimente
Zadar
SRETNIK IZ ZADRA
PROVJERITE LISTIĆE! U Zadru pogođena Eurojackpot petica u iznosu od skoro 70.000 eura!
Županija
TJERANJE S PLAŽE