Foto: Pixabay
Ultra-prerađena hrana već je dugo u središtu znanstvenih rasprava zbog mogućeg štetnog učinka na zdravlje.
Nije slučajno da govorimo o visoko prerađenoj hrani kao što su gazirana pića, žitarice za doručak, grickalice i gotova jela, koja često sadrže velike količine soli, šećera i masnoće i može ljude izložiti brojnim zdravstvenim rizicima, uključujući i kardiovaskularne bolesti.
Dva nova istraživanja predstavljena na godišnjem sastanku Europskog kardiološkog društva u Amsterdamu, otkrila su još jasniju vezu između konzumacije ove hrane i povećanog rizika od srčanih bolesti, uključujući srčane i moždane udare.
Analize, koje su uključivale veliki uzorak sudionika tijekom dugog razdoblja promatranja, pokazuju da je velika konzumacija ultra-prerađene hrane povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Nalazi posebno otkrivaju povećani rizik od visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara među onima koji konzumiraju značajnu količinu ultra-prerađene hrane.
Zanimljiv aspekt novog istraživanja je da se čini da na rizik utječe postotak ove vrste hrane u ukupnom dnevnom unosu kalorija.
U prvom istraživanju, pregledu 10 prethodnih koja su uključivala 38.720 slučajeva kardiovaskularnih bolesti (uključujući srčani i moždani udar), utvrđena je jasna povezanost između ultra-prerađene hrane i povećanog rizika od ovih bolesti.
Znanstvenici su otkrili da je 10%-tno povećanje konzumacije ultra-prerađene hrane u dnevnom unosu kalorija povezano s 6%-tnim povećanjem rizika od srčanih bolesti.
Istraživači su također primijetili da kada ta hrana čini manje od 15% ukupnih kalorija, postoji manji rizik od srčanih bolesti.
Drugo istraživanje, koje je koristilo zdravstvene podatke oko 10.000 australskih žena u dobi od 46 do 55 godina koje su praćene 15 godina, pokazalo je da su one koje su imale prehranu s većim udjelom ultra-prerađene hrane imale značajno veću vjerojatnost za razvoj hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.
Ovi rezultati još jednom naglašavaju potrebu za smanjenjem konzumacije ultra-prerađene hrane i promicanjem uravnoteženije i prirodnije prehrane.
Nužno je da ljudi budu što je moguće više informirani o štetnim učincima ultra-prerađene hrane i da stoga mogu donositi informirane odluke o svojoj dnevnoj prehrani.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
ŠEF SDSS-A
Pupovac: Mnogi će se nakon ovoga pitati – ‘Gdje mi je bila pamet’! Još nije kasno…
Zadar
nasljedna bolest
S ciljem osvješćivanja javnosti u Zadru održan Godišnji sastanak oboljelih od hereditarnog angioedema
Gastro
POMALO NEOBIČNO
Rižoto s jagodama nije bez razloga klasik u talijanskoj kuhinji
Hrvatska
SDP-OVAC
Komadina nije optimist o budućnosti SDP-a: Nisam siguran da ćemo se od ovoga brzo oporaviti
Županija
ČISTOĆA OKOLIŠA
Uspješno provedena velika akcija čišćenja Jadranskog mora i priobalja na području ACI marine Šimuni
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozivam vas da neumorno njegujemo potrebu za narodnim jedinstvom
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim’
Zadar
POZITIVNA PRIČA
‘DOBRI DUH ŠKOLE’ Zadranin David Babac bio na Wings for Life utrci, podržali ga nastavnici i prijatelji
Zadar
Rekordne brojke
[FOTO] Završeno 11. izdanje Wings for Life utrke, pobjednici u Zadru Kristijan Rubinić i Nataša Šustić
Sport
Miris oktana