Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PRIPAZITE!

Ultra-prerađena hrana značajno povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Autor: Šarlota Brnčić

02.09.2023. 13:31
Ultra-prerađena hrana značajno povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Foto: PixabayUltra-prerađena hrana već je dugo u središtu znanstvenih rasprava zbog mogućeg štetnog učinka na zdravlje.


Nije slučajno da govorimo o visoko prerađenoj hrani kao što su gazirana pića, žitarice za doručak, grickalice i gotova jela, koja često sadrže velike količine solišećera i masnoće i može ljude izložiti brojnim zdravstvenim rizicima, uključujući i kardiovaskularne bolesti.


Dva nova istraživanja predstavljena na godišnjem sastanku Europskog kardiološkog društva u Amsterdamu, otkrila su još jasniju vezu između konzumacije ove hrane i povećanog rizika od srčanih bolesti, uključujući srčane i moždane udare.
Analize, koje su uključivale veliki uzorak sudionika tijekom dugog razdoblja promatranja, pokazuju da je velika konzumacija ultra-prerađene hrane povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti.


Nalazi posebno otkrivaju povećani rizik od visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara među onima koji konzumiraju značajnu količinu ultra-prerađene hrane.


Zanimljiv aspekt novog istraživanja je da se čini da na rizik utječe postotak ove vrste hrane u ukupnom dnevnom unosu kalorija.


U prvom istraživanju, pregledu 10 prethodnih koja su uključivala 38.720 slučajeva kardiovaskularnih bolesti (uključujući srčani i moždani udar), utvrđena je jasna povezanost između ultra-prerađene hrane i povećanog rizika od ovih bolesti.


Znanstvenici su otkrili da je 10%-tno povećanje konzumacije ultra-prerađene hrane u dnevnom unosu kalorija povezano s 6%-tnim povećanjem rizika od srčanih bolesti.


Istraživači su također primijetili da kada ta hrana čini manje od 15% ukupnih kalorija, postoji manji rizik od srčanih bolesti.


Drugo istraživanje, koje je koristilo zdravstvene podatke oko 10.000 australskih žena u dobi od 46 do 55 godina koje su praćene 15 godina, pokazalo je da su one koje su imale prehranu s većim udjelom ultra-prerađene hrane imale značajno veću vjerojatnost za razvoj hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.


Ovi rezultati još jednom naglašavaju potrebu za smanjenjem konzumacije ultra-prerađene hrane i promicanjem uravnoteženije i prirodnije prehrane.


Nužno je da ljudi budu što je moguće više informirani o štetnim učincima ultra-prerađene hrane i da stoga mogu donositi informirane odluke o svojoj dnevnoj prehrani.