Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

STARA DVOJBA

Trebate li prati i dezinficirati voće i povrće prije stavljanja u hladnjak?

Autor: Šarlota Brnčić

25.10.2022. 22:33
Trebate li prati i dezinficirati voće i povrće prije stavljanja u hladnjak?

Foto: Pexels



Kada je riječ o svježim namirnicama, poput voća i povrća, je li ih zdravo opratiprije spremanja u hladnjak? Stručnjaci savjetuju da nikad ne perete cijelo voće i povrće prije nego što ga spremite u hladnjak: kontakt s vodom dovodi do povećanja vlažnosti i potiče rast plijesni i bakterija.


To, naravno, uzrokuje brže kvarenje hrane i moglo bi nas natjerati da bacamohranu koja bi, ako je pravilno uskladištena, imala duži život.


Evo nekoliko trikova za pravilno čuvanje voća i povrća u hladnjaku:


  • Čuvati voće i povrće u vlastitoj posudi ili ladici za voće, odvojeno folijama ili u različitim posudama (držanje različitih vrsta voća u istoj posudi uzrokujebrže kvarenje)
  • Nemojte prepuniti ladicu za voće i kupujte samo onoliko voća koliko ćete potrošiti u roku od nekoliko dana
  • Prethodno narezano voće i povrće prekrijte prozirnom folijom ili ih stavite uhermetički zatvorene posude
  • Držite voće i povrće odvojeno od mesa, peradi, ribe i ostalih namirnicaunutar hladnjaka. Meso i ribu, odvojene omotima od ostalih namirnica, morate staviti u najhladniji odjeljak i pripazite da ne ispuštaju tekućinekoje mogu kontaminirati drugu hranu. Mliječni proizvodi, jaja i ostale namirnice koje se nakon otvaranja moraju držati u hladnjaku moraju se staviti na međutemperaturu. Sirevi se moraju čuvati u zatvorenim posudama ili u originalnoj ambalaži.
  • Ne stavljajte teške predmete na voće i povrće
  • Držite hladnjak na temperaturi od 4°C ili nižoj i redovito ga čistite


Kako bismo izbjegli opasnost od prisutnosti virusa i bakterija na površini povrća i voća, možemo pristupiti, prije konzumacije, temeljitom čišćenju – pomoću npr. sode bikarbone.


Neka istraživanja o sodi bikarboni pokazala su njezinu učinkovitost u uklanjanjune samo bakterija, nego i ostataka pesticida kako na površini tako i ispod kore ploda.