Četvrtak, 4. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

POSEBAN SENDVIČ

Napravite vlastiti panuozzo s neodoljivim pestom od bosiljka

Autor: Sanda Milinković

15.05.2024. 08:46
Napravite vlastiti panuozzo s neodoljivim pestom od bosiljka

Foto: iStock/NL



Panuozzo prava je umjetnost među sendvičima u Italiji, a poseban je po tome što se kruh radi od tijesta za pizzu i termički se obrađuje nekoliko puta da bi se postigla hrskavost.


U slučaju da si želite priuštiti malo drugačiji sendvič za doručak ili večeru, predlažemo da napravite vlastiti panuozzo s neodoljivim pestom.


Sastojci


Za tijesto


  • 300 g jakog bijelog brašna za kruh, plus dodatak za posipanje
  • 3g (oko pola vrećice) suhog kvasca
  • 1 žlica maslinovog ulja

Za nadjev


  • 1 rajčica prepolovljena i narezana na ploške
  • 4 kriške kuhane šunke
  • 150 g kuglice mozzarelle, narezane i začinjene
  • rukola (po želji)
  • 6 žlica pesta (recept pogledajte u nastavku)
  • 1 žlica maslinovog ulja

Pesto od bosiljka


Sastojci


  • 50 g pinjola ili indijskih oraščića
  • velika hrpa bosiljka
  • 50 g parmezana ili vegetarijanska alternativa
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan
  • 100 ml maslinovog ulja


Priprema


Tostirajte orahe u tavi na laganoj vatri. Stavite u mini sjeckalicu s preostalim sastojcima ili upotrijebite veliki tučak i mužar , a zatim umutite ili istucite u grubi umak. Čuva se tri dana u hladnjaku.


Priprema panuozzo sendviča


Stavite brašno u veliku zdjelu, a zatim umiješajte kvasac i veliki prstohvat soli. Napravite udubinu u sredini, ulijte 175 ml tople vode i ulje te drvenom kuhačom umiješajte mekano, prilično mokro tijesto.


Prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite 5-8 minuta dok ne postane glatko. Tijesto podijeliti na četiri loptice i posložite ih na pobrašnjen pleh s većim razmakom. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite sa strane oko 40 minuta do jednog sata dok se ne udvostruči.


Zagrijte pećnicu na 240 C (ventilator)  i stavite lim za pečenje u pećnicu da se zagrije. Kuglice tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini u baguette štapiće duge oko 22-25 cm, a potom ih stavite na vrući pleh i pecite 10-12 minuta dok ne napuhnu i porumene.


Zatim ih ostavite da se ohlade.


Za sastavljanje razrežite kruh s jedne strane i uredno rasporedite rajčicu, šunku, mozzarellu i rukolu. Pomiješajte pesto s maslinovim uljem, pokapajte, prepolovite i poslužite, piše BBC.