Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

BOGATSTVO KALCIJA

Zašto su sjemenke sezama superhrana i koje su prednosti njihove konzumacije

Autor: Šarlota Brnčić

12.05.2024. 16:39
Zašto su sjemenke sezama superhrana i koje su prednosti njihove konzumacije

Foto: Pixabay



Zahvaljujući prisutnosti mineralnih soli i drugih važnih elemenata, postoje brojna korisna svojstva za naš organizam:


1. Snižavaju kolesterol 


Fitosteroli u velikim količinama pomažu u održavanju niske razine kolesterola, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.


2. Osteoporoza


Kalcij je izvrstan izvor za zdravlje kostiju, a konzumiran u pravim količinama štiti žene od rizika od razvoja osteoporoze.




Sjemenke sezama preporučuju se i trudnicama i dojiljama, kao i osobama alergičnim ili netolerantnim na laktozu.


3. Imunološka obrana 


Sve te hranjive tvari pomažu u jačanju imunološkog sustava, sprječavajući nastanak bolesti i infekcija.


Također se čini da pogoduju ponovnom balansiranju funkcija organizma oslabljenog mučninom, povraćanjem i glavoboljom.


4. Antioksidans 


Zahvaljujući selenu suzbija se djelovanje slobodnih radikala, uz pozitivne učinke na cijeli organizam.


5. Protiv raka


Nezasićene masne kiseline smanjuju mogućnost razvoja specifičnih tumorskih patologija.


6. Koža i kosa


Zahvaljujući kolagenu i elastinu, jedenje ovih sjemenki pomaže održati kožu mladom i ojačati kosu.


7. Poteškoće u rastu


Drugi minerali sadržani u sezamu, poput fosfora, magnezija i kalija, dobri su i kao dodatak prehrani djece s poteškoćama u rastu.


Postoji li optimalna dnevna količina?


Kao i kod sjemenki bundeve, ne preporučuje se prekoračenje 2 žlice dnevno. Na taj način ne riskirate da pretjerate, ali imate priliku u potpunosti usvojiti sva svojstva ove mikronamirnice.


Sjemenke sezama su vrlo kalorične: sadrže 570 kalorija na 100 grama proizvoda.


Kontraindikacije sjemenki sezama


Osim što su vrlo kalorične, ove sjemenke mogu izazvati alergije, a rizik je još veći kod djece mlađe od 2 godine. Ovo se također odnosi na subjekte koji su iskusili reakcije na druge uljarice.


U fazi pečenja mogu se stvoriti kancerogene tvari, stoga pazite da ne zagore. Posljednje upozorenje odnosi se na ulje sjemenki, koje bi moglo imati laksativni učinak ako se koristi u velikim količinama.