Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kombinacija namirnica

Dijeta za super metabolizam. Gubi se 5 kilograma u mjesec dana

Autor: Šarlota Brnčić

21.11.2022. 07:43
Dijeta za super metabolizam. Gubi se 5 kilograma u mjesec dana

Foto: Foto Pexels

Podijeljena je u tri cikličke faze od po 2-3 danaDijeta za super metabolizam, koju je 2013. osmislila nutricionistica Haylie Pomroy, a u prvi plan stavile zvijezde poput Jennifer Lopez i Reese Witherspoon, temelji se na rebalansu i detoksikaciji. Djeluje li stvarno?


Kroz tjedni plan koji se temelji na rotaciji hrane, dijeta za super metabolizam obećava gubitak oko 5-6 kilograma u mjesec dana.


Zahvaljujući kombinacijama namirnica, koje imaju moć reaktivirati metabolizam, potaknuti rad nadbubrežnih žlijezda i ponovno uravnotežiti jetru.
Dijeta za super metabolizam podijeljena je u tri cikličke faze od po 2-3 dana.


Prva faza vam omogućuje da uglavnom konzumirate voće i žitarice. Dakle, u ponedjeljak i utorak, da zelenom lisnatom povrću i gljivama. Sporadično, nemasnim i škrobnim proteinima, dok su mliječni proizvodi zabranjeni.


U drugoj fazi, u srijedu i četvrtak, potrebno je jesti povrće i bjelančevine, ovaj put u većim količinama. Preferirajte ribu, suhomesnate proizvode i bijelo meso.


Umjesto toga, ne žitaricama, voću i mliječnim proizvodima, s izuzetkom dva voća koja sadrže malo šećera, poput limuna i limete.


U posljednjoj fazi petka, subote i nedjelje obroci će se bazirati na voću, žitaricama, proteinima i dobrim masnoćama. Osim zelenog lisnatog povrća, toleriraju se mahunarke i mliječni proizvodi.


Bijelo meso i riba, žitarice i škrobna hrana te masnoće poput maslinovog ulja i maslaca od kikirikija također su dopušteni.


Iz prehrane uvijek treba isključiti rafinirane šećere, hranu s konzervansima i GMO-om, voćne sokove, alkohol i kavu.


Dijeta dakle zahtijeva da jedete malo, ali često, zapravo se sastoji od 5 dnevnih obroka. Obavezno je piti puno vode.


No dopušteni su i odmašćena goveđa juha, umak od rajčice, nezaslađeni biljni čajevi i čaj bez kofeina.


Sve to treba kombinirati s redovitom tjelesnom aktivnošću. U početku je bolje preferirati aerobnu aktivnost, a zatim prijeći na dizanje utega, čime se maksimalno povećava potrošnja kalorija.