Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Opterećenje vena

Evo kako uspješno riješiti problem s cirkulacijom koji muči brojne žene

Autor: Šarlota Brnčić

26.09.2023. 07:14
Evo kako uspješno riješiti problem s cirkulacijom koji muči brojne žene

Foto: Unsplash

Niz čimbenika utječe na prokrvljenost među kojima i pretilostProblemi s cirkulacijom krvi muče mnoge žene, 4 od 10 žale se na poremećaje venske cirkulacije, ali pogađaju i mnoge muškarce.


Lošoj cirkulaciji može pogodovati sjedilački način života, vrućina ljeti i pretjerana toplina pregrijanih kuća zimi, navika nošenja preuske odjeće i/ili čizama, putovanje zrakoplovom, prekomjerna konzumacija soli.


Također, pušenje i alkohol mogu utjecati, kao i starost.
Važne čimbenike rizika predstavljaju prekomjerna tjelesna težina i pretilost, koje povećavaju opterećenje vena i otežavaju cirkulaciju donjih udova.


Kako poboljšati cirkulaciju krvi?


Poboljšanje cirkulacije krvi ključno je za uživanje u optimalnom zdravlju. Da biste to učinili, morate slijediti jednostavne strategije.


Međutim, ako je loša cirkulacija simptom bolesti, potonju treba ispitati sa svojim liječnikom.


Prvo što treba učiniti je redovita tjelovježba, a što je jedan od najučinkovitijih načina za poboljšanje cirkulacije.


Aerobne vježbe, poput hodanja, trčanja, plivanja, vožnje bicikla ili spinninga, pomažu povećati protok krvi i ojačati srce i krvne žile.


To vam također omogućuje kontrolu tjelesne težine kako biste smanjili opterećenje krvožilnog sustava.


Potom uvođenje prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim proteinima i zdravim masnoćama potiče ne samo cirkulaciju već i zdravlje cijelog tijela.


Bolje je preferirati prirodnu i zdravu hranu i eliminirati ili smanjiti zasićene masti, šećere i hranu koja je previše rafinirana ili prerađena.


Pijenje dovoljno vode također je važno za održavanje odgovarajućeg volumena krvi i poticanje učinkovite cirkulacije krvi.


Prestanak pušenja, manje pijenje alkohola i učenje kako se nositi sa stresom jednako su učinkoviti, kao i pravilno držanje tijela, osobito na sjedećim poslovima.


Također nije preporučljivo predugo sjediti u jednom položaju: ustanite, prošećite i zakrenite gležnjeve čim osjetite bolove u zglobovima.


Stručnjaci preporučuju tjelesnu aktivnost kako biste značajno poboljšali cirkulaciju te imali zategnutije i zdravije tijelo.