Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

ZIMSKA CVJETNICA

Ciklama je najljepša na 12 Celzijevih stupnjeva

Autor: Jelena Sedlak

22.12.2022. 07:19
Ciklama je najljepša na 12 Celzijevih stupnjeva

Foto: iStock

Zalijevanje ciklame nije jednostavno, može se prakticirati kap po kap, ali bolje je zalijevati svaku biljku posebnoCiklama je predivna zimska cvjetnica, koja uživa u hladnom ulazu i u negrijanom prostoru, dajući mu dašak glamura. Ciklama pripada porodici jaglaca, a simbolizira iskrenost, pa je kao dar veoma prikladna. U ovo doba godine može se nabaviti u svim rasadnicima i u tržnim centrima.


Ove biljke nisu ni skupe kada se uzme u obzir da će vas veseliti skoro cijele zime, sve do ožujka. Za vrijeme cvatnje ciklami je potrebna redovita prihrana i zaštita.


U tom periodu trebate otkidati uvenule cvjetove, jednom tjedno prihranjivati i oprezno zalijevati. U proljeće će ciklama prestati cvjetati i rasti, a tada ju treba i manje zalijevati. Tijekom ljeta je u stanju mirovanja, pa se o njoj treba drukčije brinuti nego o ostalom sobnom bilju.
Briga oko ciklame počinje u travnju kada se mogu nabaviti presadnice, a kako bi cvijet bio što raskošniji, u uzgoju su najbitnija prva dva tjedna nakon kupnje presadnica.


Tada se privikava na drukčije uvjete, a poslije tog razdoblja nije toliko zahtjevna, barem kada je riječ o temperaturi. Ciklami najviše odgovara 15 ili 16 stupnjeva. Što je niža temperatura u prostoriji, to će ciklama duže cvjetati. Ako joj temperatura bude previsoka, prestat će cvjetati i otići u prijevremeno stanje mirovanja.


Foto: iStock


Zalijevanje ciklame nije jednostavno, može se prakticirati kap po kap, ali bolje je zalijevati svaki cvijet zasebno. Slično kao i afričkoj ljubičici, ciklami ne odgovara polijevanje vodom po listovima i cvjetovima. Zbog toga je najbolje biljku staviti u dublji sud s vodom jednom tjedno i omogućiti joj da sama upije potrebnu vodu, a višak treba izbaciti.


Prihrana je obavezna svaki tjedan.


Ciklama voli stalno imati vlažan supstrat, ali i mnogo vlage u zraku, pa joj zato ne odgovaraju grijane prostorije. Ovlaživač zraka će joj jako goditi.


Što se tiče svjetla, ciklama voli prirodno svjetlo i osunčane položaje, ali ne i direktno sunčevo svjetlo, pogotovo ono podnevno ili poslijepodnevno, pa ju je najbolje staviti na sjeverni ili istočni prozor.


Jako su bitna i zaštitna sredstva jer se zna dogoditi slučaj botritisa, pa biljke treba pregledavati svaki dan zbog insekata.


Nakon nekoliko mjeseci cvatnje, krajem ožujka, ciklama prelazi u stanje mirovanja, nužno za njezino preživljavanje. Kada joj listovi počinju žutjeti i sušiti se, to je prvi znak da se priprema za mirovanje. Kada primijetite prve znakove mirovanja, odstranite suhe listove i smjestite biljku u najmračniji i najhladniji dio stana.


Nemojte je zalijevati.


Naime, toliko je ciklami potrebno kako bi se »odmorila« i pripremila za novu sezonu rasta.


Kada se biljka povrati iz stanja mirovanja i počne pokazivati prve znakove zelenih listova, počnite i sa zalijevanjem jednom tjedno. Tako će iduće zime ponovo procvjetati.