Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Protivnici bakterija

Brusnice su neprocijenjivi izvor antioksidansa i važan saveznik zdravlja

Autor: Šarlota Brnčić

29.11.2022. 07:22
Brusnice su neprocijenjivi izvor antioksidansa i važan saveznik zdravlja

Foto: Pexels

Osobito učinkovite u ublažavanju infekcija mokraćnog i dišnog sustavaNepogrešiva ​​žarko crvena boja koja sazrijevanjem postaje tamnocrvena, karakterizira plodove ovog grma čija je pulpa gusta, puna sjemenki i blago kiselkastog okusa.


Sok dobiven od brusnica ima adstrigentno i antioksidativno djelovanje zahvaljujući visokom sadržaju tanina, polifenola i flavonoida.


Ekstrakt brusnice, sok i dodaci prehrani dobri su za zdravlje. Sadrže vrlo važne aktivne sastojke za borbu protiv raznih patologija bakterijskog podrijetla i za suzbijanje djelovanja slobodnih radikala na stanice.
Preporučuju se zbog svojih antioksidativnih svojstava koja neutraliziraju slobodne radikale i podupiru prirodnu obranu tijela od djelovanja vanjskih patogena.


Brusnice se sastoje od 84% vode, a imaju vrlo malo masti.


Među mnogim terapeutskim primjenama ovih bobica spomenimo:


  • protiv infekcija urinarnog trakta i cistitisa: antibakterijski zahvaljujući djelovanju proantocijanidina tipa A , kemijskih tvari koje smanjuju prianjanje bakterija na sluznicu urinarnog trakta i suzbijaju njihovo upalno djelovanje. Ovo kontrastno djelovanje također je učinkovito protiv bakterija kao što je Escherichia coli. Brusnica također čini mokraću kiselijom, stvarajući tako neprijateljsko okruženje za usađivanje bakterija. Može se konzumirati u obliku ekstrakta ili dodataka s posebnim formulacijama za suzbijanje ove vrste bolesti.
  • protiv raka: također je odličan saveznik u prevenciji raka. Inhibiraju rast stanica raka, a flavonoidi smanjuju rizik od raka dojke.
  • u trudnoći: vitamin C i E djeluju sinergistički što je osobito važno za trudnice jer pomaže u sprječavanju preeklampsije, stanja koje može uzrokovati prijevremeni porod.
  • štiti krvožilni sustav: flavonoidni kompleks sadržan u bobicama podržava srce i arterije, štiteći od raznih srčanih bolesti, smanjujući šanse za razvoj ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Konačno, potiču stvaranje dobrog kolesterola i štite vene od krhkosti kapilara.
  • za zdravlje zubi: sok je saveznik zdravlja naših zuba jer proantocijanidi također djeluju antibakterijski na usnu šupljinu čime se ograničava razmnožavanje bakterija odgovornih za karijes.

Konzumacija ekstrakata brusnice nije povezana s određenim nuspojavama ili kontraindikacijama, osim za one koji slijede terapiju antikoagulantima, antitrombocitima i antidijabeticima.


U ovom slučaju, zapravo, postoji interakcija između tvari, s povećanjem učinak farmaceutske terapije koja je u tijeku.


Također, ispijanje previše soka od brusnice ili uzimanje prekomjerne količine dodataka prehrani može dovesti do gastrointestinalnih smetnji i proljeva.


Preporučena doza kreće se od 60 do 90 grama dnevno.