Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Spriječite manjak

Hrana bogata selenom: savjeti i trikovi za unos tog dragocjenog minerala

Autor: Šarlota Brnčić

24.11.2022. 08:01
Hrana bogata selenom: savjeti i trikovi za unos tog dragocjenog minerala

Foto: Pexels

Brazilski i indijski oraščići su među namirnicama najbogatijim selenomSelen je izvrstan saveznik našeg zdravlja zahvaljujući brojnim svojstvima: dobar je antioksidans i pomaže u prevenciji bolesti srca i nekih vrsta raka.


Većinu količine selena potrebnih za naše potrebe možemo unijeti upravo hranom.


To je zato što je ovaj mineral prisutan u tlu, pa ga stoga biljke i životinje koje rastu ili se hrane na tom tlu imaju u velikim količinama.
Otkrijmo koje su namirnice najbogatije selenom:


  • Uljane sjemenke: brazilski oraščići i indijski oraščići su među namirnicama najbogatijim selenom. Zamislite samo da svakih 100 gr sadrži 19 odnosno 12 mikrograma, kao i da sadrže željezo, cink, vitamin E, kalcij, magnezij i kalij.
  • Riba: riba kao što su sardine, list, bakalar i oslić sadrži dosta selena.
  • Meso: od mesa predlažemo goveđi file i pileća prsa. Također je prisutan u iznutricama, kao što su bubrezi i jetra. Ako ste vegetarijanac ili vegan, selenom se možete opskrbiti odabirom drugih namirnica biljnog podrijetla.
  • Cjelovite žitarice: namirnice, osobito ako nisu rafinirane i integralne, poput riže, ječma, kamuta i kukuruza, sadrže dosta toga, kao i drugih mineralnih soli poput kalija, mangana i fosfora.
  • Mahunarke: osim što su bogate vitaminima i drugim tvarima bitnim za našu dobrobit, one su prirodni izvori selena. Posebice tu nalazimo grah, zatim leću i slanutak. Njime su bogatije sušene mahunarke od konzerviranih.
  • Povrće: među namirnicama najbogatijim selenom ističemo i povrće kao što su gljive, celer te rajčice, osobito zrele. U malim količinama također u mrkvi, tikvicama i komoraču.
  • Jaja: svako jaje može vašoj prehrani osigurati 6 mg selena na 100 grama.
  • Mliječni proizvodi: namirnice najbogatije selenom su sirevi provolone i parmezan, odnosno sa 13,1 odnosno 12 mikrograma selena na 100 gr. Skromne količine su umjesto toga prisutne u jogurtu i mlijeku.
  • Pivski kvasac: sadrži ga u malim količinama, ali na tržištu postoje obogaćene verzije.
  • Krumpir obogaćen selenom: posljednja namirnica na koju želimo skrenuti pažnju su poznati krumpiri obogaćeni selenom. Riječ je o krumpirima koji se uzgajaju na tlima gdje je selen prisutan u velikim količinama. Pretjerana konzumacija ovih krumpira zapravo bi mogla biti rizična, jer je vrlo lako prijeći prag tolerancije našeg organizma, koji iznosi 55 mikrograma dnevno. Zbog toga preporučujemo da se ograničite u količinama.