ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Autentična ljepota

Asturija: netaknuti prirodni raj Španjolske koji vrijedi otkriti

Autor: Šarlota Brnčić

13.03.2023. 08:22
Asturija: netaknuti prirodni raj Španjolske koji vrijedi otkriti

Foto: Pixabay

Počinjete li planirati sljedeće praznike i želite li da oni budu održivi?Zelena i divlja područja, gdje možete duboko disati i gdje ritmovi svakodnevnog života teku polako, plaže sa šarmom koje oduzimaju dah, prapovijesne špilje… Asturija je pravi raj u Španjolskoj, još uvijek većini malo poznat.


Ako volite održivi turizam, ovo je nedvojbeno savršena destinacija za vas.


Neprocjenjiva prirodna baština Asturije
Asturija je riznica prirodnih dragulja rijetke ljepote. Ova autonomna španjolska zajednica prostire se na samo 10.600 četvornih kilometara, a ipak je dom za 400 km najnetaknutije obale u cijeloj Europi.


Asturija je poznata po svojim prekrasnim planinama i surovim obalama.


Ovaj relativno mali teritorij – koji ima oko milijun stanovnika – sadrži 7 područja koje je UNESCO proglasio rezervatima biosfere, uključujući prvi španjolski nacionalni park: onaj Picos de Europa, planinskog lanca koji je dio Kantabrijskog gorja.


Predstavlja posljednje divlje utočište u zapadnoj Europi za ikonične i ranjive vrste kao što je smeđi medvjed. Snaga ove autonomne zajednice je sposobnost pomirenja ljudskih aktivnosti i zaštite okoliša.


To je savršeno odredište za one koji vole aktivnosti na otvorenom kao što je trekking i one koji žele provesti opuštajuće dane na plaži, daleko od masovnog turizma.


Samo sat vremena vožnje od planine vodi vas do obale koja obuhvaća preko 200 plaža.


Najautentičniji način da otkrijete ovu zemlju nedvojbeno je krenuti Primitivnim putem, vrlo sličnim izvornom itineraru Camino de Santiago, čije podrijetlo datira iz 9. stoljeća.


Ruta, okružena šumom i dolinama, proteže se od grada Ovieda – glavnog grada Asturije – do katedrale Santiago de Compostela, a zatim prelazi itinerar francuskog puta u Palas de Rei (Galicija).


Ne samo priroda: savršeno odredište za ljubitelje kulture i povijesti


Kneževina Asturija također se može pohvaliti s 5 špilja koje datiraju iz doba paleolitika, koje su postale UNESCO-ve svjetske baštine, kao i jednom od najvećih, najkoherentnijih i najbolje očuvanih ranosrednjovjekovnih arhitektonskih cjelina u Europi iz asturijske predromaničke ere.


S druge strane, za one koji preferiraju kulturne aktivnosti, ne manjka muzeja za posjetiti: od Muzeja vina Cangas do Pomorskog muzeja, koji čuva drevne primjerke rakova ili morskih ptica, čamce i razne instrumente povezane s navigacijom.


Iskustvo koje ne smijete propustiti je šetnja elegantnim povijesnim središtem glavnog grada Ovieda, prepunog trgova i palača: ne propustite posjetiti njegovu katedralu i kazalište Campoamor.


Grad Gijón također zaslužuje mnogo, posebno zbog svog karakterističnog ribarskog okruga Cimavilla i prekrasne panorame Kantabrijskog mora.


Još jedno odredište koje ne smijete propustiti je grad Avilés: njegovo povijesno središte s arkadnim kućama, vrtovima i palačama pravi je dragulj.


Ono što boravak u Asturiji čini nezaboravnim je i izvanredna kulinarska baština.


Nemojte napustiti ovu zemlju, a da prije toga ne probate njezine ukusne slastice kao što su moscovitas (napravljene s bademima) i, naravno, ne svratite u jednu od tipičnih trgovina jabukovače!