Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

MJESTA ZA BIJEG

Dragulji na korak od bisera Srednjeg Jadrana savršeni za jednodnevni izlet

Autor: Marija Orešković

03.03.2023. 17:52
Dragulji na korak od bisera Srednjeg Jadrana savršeni za jednodnevni izlet

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELLIako nam je zima ovih dana još jednom pokazala da itekako ima zube, unatoč svim klimatskim promjenama, početak ožujka znači da se ipak bliži ljepše vrijeme i mnogi će željeti više vremena provoditi na otvorenom i otići nekamo na izlet.


Zadar i njegova okolica, poznato je, imaju brojne dragulje koje vrijedi vidjeti, i to ne samo jednom. Od samoga grada kojega se s pravom naziva »biserom Srednjeg Jadrana«, preko čarobnog Velebita i njegovih parkova prirode i nacionalnih parkova pa do prekrasnih otoka, njih tristotinjak unutar Zadarskog arhipelaga.


Kada se umorite od svakodnevice i poželite pobjeći barem nakratko iz grada, mi vam predlažemo da se uputite na jednu od ovih pet lokacija, od kojih svaka uključuje prekrasnu prirodu, mir ili, ako to više volite, adrenalinskog zadovoljstva.


1. Telašćica i Kornati
BIJELE STIJENE KOJE JE BOG BACIO U MOREOpuštajućom vožnjom kroz brojne otoke, otočiće i grebene zadarske rivijere možete upoznati najrazvedeniju grupu otoka na Mediteranu – Nacionalni park Kornati. Kornati se sastoje od 89 nenastanjenih otoka, a naziv parka dolazi od latinske riječi »corona« što znači kruna.


Postoji legenda o tome da je Bog stvorio Kornate od bijelih stijena koje su ostale neiskorištene nakon stvaranja svijeta, bacio ih je u more, pogledao i zaključio da ne postoji ništa što bi trebao popraviti. Navodi se da je to bila kruna njegovog rada. Tijekom cjelodnevnog izleta u Nacionalni park Kornati i Telašćicu upoznat ćete neobične otoke kornatskog arhipelaga, primjerice Tanjurić, a stanete li u Park prirode Telašćica moći ćete uživati u uvali Mir s kristalno čistim morem.


Ako ste avanturističkog duha, uputite se do poznatih »Stena«, najvećeg strmca na Jadranu koji doseže visinu od 161 metra. U parku se nalazi i slano jezero koje ima viši salinitet od obližnjeg mora, a ljekovito blato s jezera bogato je mineralima.


2. Vransko jezero


KULTURNA I PRIRODNA BLAGA »VEDROG BLATA«Između Šibenika i Zadra nalazi se prirodni fenomen blizine dva jednako lijepa, a opet, toliko različita plavetnila. S jedne strane razvedena jadranska obala, poznata po svojoj primamljivoj ljepoti i čistoći, a s druge najveće prirodno jezero u Hrvatskoj.


«Vedro blato«, kako se nekoć zvalo, danas poznato kao Vransko jezero, obiluje brojnim kulturološkim i povijesno bitnim znamenitostima koje su nastale nekoliko tisuća godina prije Krista. Park prirode Vransko jezero pruža nekoliko potpuno različitih krajolika. Osim morske obale i bogatog arhipelaga koji se nalazi ispred jezera, nalazi se i jedinstveno močvarno područje sa zanimljivim krajolikom i ekosustavom koji je jedinstven u Europi, a odmah iza brda ruralna idila naselja Ravnih kotara.


Vodena i vlažna močvarna staništa izrazito su važna u pogledu očuvanja bioraznolikosti po čemu je ovaj park iznimno poznat. Područje Vranskog jezera bogato je kvalitetnim staništima za brojne ugrožene i osjetljive biljne i životinjske vrste, ali i čovjeku služi kao izvor hrane, pruža mogućnost rekreacije te prihvaća velike količine vode čime se sprječavaju poplave i osiguravaju velike količine pitke vode.


3. Paklenica


PLANINSKA AVANTURA KROZ NP PAKLENICANacionalni park Paklenica dio je Velebita, najduže planine u Hrvatskoj. Park ima više od 150 kilometara planinarskih putova i gotovo 14 vrhova iznad 1.700 metara među koje priprada i najpoznatiji Vaganski vrh.


Preporučamo vam da se odvažite na ovu planinarsku avanturu te usput posjetite Pakleničke mlinove koji se nalaze uz potok Velika Paklenica. Ondje se u blizini nalazi vidikovac Paklarić, s kojeg se pruža zadivljujući pogled na more i Velebitski kanal. Oni koji se umore mogu se okrijepiti u Lugarnici ili u Planinarskom domu Paklenica. Želite li prenoćiti u domu, svakako preporučujemo da se prije telefonski informirate o slobodnim ležajevima.


Za obožavatelje penjanja tu je kanjon Velike Paklenice koji je najpoznatije penjalište u Hrvatskoj, a nudi čak 500 opremljenih penjačkih smjerova različitih dužina i težina. Sami možete odlučiti želite li lakši ili zahtjevniji smjer, a uz to, tamo možete unajmiti cjelokupnu penjačku opremu.


4. Panoramski letČAROLIJA ZADRA I OKOLICE IZ PTIČJE PERSPEKTIVE


Postoji puno načina za otkrivanje Zadra i okolice, ali panoramski let je jedna od boljih stvari koje možete učiniti u Zadru, bez obzira na to boravite li samo kratko ili živite u Zadru. Uživat ćete u pogledu na čarobnu hrvatsku obalu, grad Zadar i stotine otoka iz potpuno drugačije perspektive.


Postoji nekoliko isplaniranih ruta za panoramski let, možete izabrati između 4 različita paketa leta koji traju 25, 35, 60 ili 100 minuta, a imate mogućnost i sami isplanirati svoj let, vidjeti lokacije i mjesta koja vas zanimaju. Iz zraka možete vidjeti Zadar, Sukošan, Biograd, Otok ljubavi, Kornate, Telašćicu, Vodice, Krku, Kožino, Petrčane, Nin…


Ovakav izlet je za one koji vole adrenalin i traže nešto originalno.


5. Kudin most


MOST PREKO KRUPE IZGRAĐEN ZBOG LJUBAVIZadarsko zaleđe ispunjeno je nevjerojatnim tajnim mjestima koja čekaju da budu otkrivena. U podnožju južnih padina Velebita nalazi se još jedan primjer netaknute prirode – rijeka Krupa i Kudin most koji se smjestio nedaleko od Obrovca.


Rijeka Krupa uspjela je na svojih samo sedam kilometara toka ugurati mnoštvo raznolikosti i neke od najljepših kadrova na Zemlji. Jedan od njih zasigurno je i prekrasan Kudin most, iza kojeg se krije romantična priča. Naime, početkom 19. stoljeća podno južnih padina Velebita mladi Kude zaljubio se toliko da je sagradio most, kako bi prešao na drugu stranu i zaprosio svoju dragu Miliju.


Ako se odlučite za Kudin most i nevjerojatnu Krupu koja se ulijeva u Zrmanju trebate se pripremiti za boravak u prirodi, odnosno ponijeti čvrstu obuću i tekućinu.