Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

RAD BEZ PREKIDA

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje u nepunih pola godine posjetilo 15 tisuća ljudi

Autor: Marin Smolčić

12.01.2023. 11:17
Centar izvrsnosti Cerovačke špilje u nepunih pola godine posjetilo 15 tisuća ljudi

Foto: Marin SmolčićU vrijeme netom okončanih božićnih blagdana i zimskom smiraju bez snijega, mnoge su ličke izletničke destinacije »na čekanju«. Sasvim planirano. Tako su diljem Ličko-senjske županije zatvoreni za posjetitelje Pećinski park Grabovača, NP Sjeverni Velebit, Uvala Zavratnica kao i nekoliko sadržaja koje su turisti inače rado obilazili.


Nadnaravna ljepota


Ovome trendu tvrdoglavo se opire NP Plitvička jezera i lani otvoreni Centar izvrsnosti Cerovačke špilje. Ova potonja destinacija djeluje u sastavu Parka prirode Velebit sa sjedištem u Gospiću i nakon podulje stanke u smislu prijema posjetitelja u Cerovačkim špiljama, gotovo nadnaravnom prirodnom artefaktu, otvorena je od ljetos za posjete i od tada radi bez prekida.


Ovaj kompleks je nakon preuređenja i izgradnje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje te nakon preuređenja prilaznog dijela, svoja vrata opet otvorio u srpnju prošle godine. Ravnatelj Parka prirode Velebit je Mario Šaban, pasionirani ekolog, ljubitelj prirode i, što je manje poznato široj javnosti, dugogodišnji aktivni pripadnik HGSS-a, Stanice Gospić.
– U Centru izvrsnosti Cerovačke špilje radi se svakoga dana i tu dinamiku držimo od kada su Cerovačke špilje ponovno otvorene za posjetitelje. Na toj lokaciji imamo zaposleno šestero ljudi. Od srpnja do konca prošle godine imali smo više od 15 tisuća posjetitelja. Dakle u nepunih pola godine. Sasvim očekivano ovih dana broj dolazaka osjetno je smanjen pa se nadamo da ćemo u siječnju imati 300 do 350 posjetitelja, napominje nam ravnatelj Parka prirode Velebit Mario Šaban.


Poznato je kako su Cerovačke špilje najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj. Ime su dobile po naselju Cerovac na strmoj padini velebitskog vrha Crnopac (1403 m). Otkrivene su slučajno prilikom izgradnje dionice Ličke pruge 1913. godine.Turisti zamijenili špiljske medvjede


Ove su špilje jedno od najvećih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj, a pronađene su i fosilne ljudske kosti i brončana sjekira. Ta ljudska kost pripadala je vjerojatno lovcu na špiljske medvjede iz gornjeg pleistocena koji je tu živio prije otprilike 20 tisuća godina.


Duljina zasada poznatih i topografski snimljenih kanala u Donjoj Cerovačkoj špilji iznosi 4058 m, a ukupna visinska razlika 97 m, dok je duljina turističke staze 608 metara. Duljina istraženih kanala Gornje špilje iznosi 4035 m, ukupna dubina je 192 m, a ukupna visinska razlika iznosi 202 m.


Duljina uređene turističke staze je 725 m, a između njih nalazi se znatno manja srednja špilja. Prosječna temperatura zraka u špiljama je od 5 do 8°C tijekom cijele godine. Kao značajan geomorfološki spomenik prirode Cerovačke špilje zaštićene su 1961. godine.


Lani otvoreni Centar izvrsnosti u podnožju Cerovačkih špilja sagrađen je nedaleko od Gračaca, na mjestu nekadašnjeg malenog i derutnog hotela koji je potpuno opljačkan i devastiran tijekom Domovinskog rata.