Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Mentalna ravnoteža

5 razloga zašto biste češće trebali naučiti reći NE

Autor: Šarlota Brnčić

05.12.2022. 07:17
5 razloga zašto biste češće trebali naučiti reći NE

Foto: Pixabay

Jeste li ikada rekli da kada ste stvarno htjeli reći ne, samo kako ne biste razljutili ili razočarali druge?Jeste li superdostupna osoba, navikli se savijati za druge i uvijek spremni, čak i nakon napornih dana, udovoljiti zahtjevu nekoga do koga vam je stalo, a reći ne za vas je gotovo nemoguća misija?


Vaša velikodušnost i altruizam su izvrsne kvalitete, ali koje morate zaštititi kao što morate zaštititi sebe i svoju fizičku i mentalnu energiju.


1. Otrovna kultura odgovaranja sa DA
Jeste li ikada zastali i razmislili o razlozima zašto, umjesto da kažete ne kako biste željeli, uvijek odgovarate da na najrazličitije zahtjeve?


Do sada će vam se to činiti gotovo automatski, ali iza toga bi mogli biti duboki razlozi koje nikada niste razmotrili.


Neki psiholozi čak govore o “toksičnoj kulturi da”, jer asertivnost nije uvijek pozitivna stvar, naprotiv.


Često kažemo da jednostavno iz nemara, jer nam se ne da objašnjavati svoje ne ili se suočiti s posljedicama, a što suprotstavljanje svakom zahtjevu podrazumijeva.


Još jedan razlog zašto smo skloni reći više da nego ne je naše nisko samopoštovanje.


Pokušati učiniti sve sretnima put je kojim idemo kada nismo previše sigurni u sebe i bojimo se da je podrška i ljubav onih oko nas uvjetovana našom dostupnošću.


2. Potrošeno vrijeme i energija


Jedan od razloga zašto je tako važno naučiti češće reći ne je naše stanje: mi smo ljudska bića, a ne superheroji, pa čak i ako nam se to ne sviđa, istina je da naše vrijeme i naša energija nisu beskonačni.


Kada odlučite učiniti nešto, samo da ne biste razljutili one koji to od vas traže, također oduzimate vrijeme i energiju nečem drugom što vas zapravo zanima.


Samo razmislite o ovome kad sljedeći put budete u iskušenju pristati na zahtjeve kako biste bili sigurniji u sebe i izgovorili čarobnu i oslobađajuću riječ NE.


3. Reći NE definira naše DA


Pokušajte to vidjeti ovako: svako da koje kažete protiv svoje volje krije ne koje si morate reći. Stoga vaše odricanje, svako ne koje kažete s uvjerenjem sadrži entuzijastično da nečemu što duboko želite učiniti.


Svaki put kada uspijete reći ne nečemu što vas ne zanima i krade vam vrijeme, dat ćete novu energiju nečemu što stvarno želite raditi umjesto toga, prepoznat ćete svoje želje, svoje prostore i braniti ih.


4. Reći NE gradi naš identitet


Još jedan vrlo važan razlog zašto biste trebali češće reći ne jest to što dosljednost svojim potrebama i željama, izbjegavanje činjenja onoga što nam se ne sviđa ili u čemu se ne osjećamo ugodno, definira naš identitet i pomaže nam ojačati karakter i osobnost.


Ne radi se o tome da budemo mrzovoljni ili ne baš velikodušni, već o tome da naučimo temeljnu stvar: slušati sebe i svoje najdublje potrebe i ponašati se u skladu s tim.


Lekcija koja će nam pomoći održati psihofizičku ravnotežu i razjasniti što nam je važno, a što nije.


5. Nesposobnost reći NE čini nas još frustriranijima


Biti ljubazan, uslužan i velikodušan je sjajna stvar, pogotovo ako ono što radite kada pristajete na zahtjev radite to iz srca.


Ako, s druge strane, postoje drugi razlozi da ne kažete NE, vaša dostupnost bi se mogla okrenuti protiv vas i učiniti da se osjećate loše.


Što se više pokazujete dostupnima, otvorenima i ne postavljate granice između sebe i vanjskog svijeta, to će okolina misliti da vas mogu pitati bilo što u bilo kojem trenutku, a to vam, dugoročno gledano, može izazvati frustraciju i ogorčenje i učiniti da se osjećate iskorišteno.


To su osjećaji koji vam mogu donijeti veliku patnju i zato se morate odmah početi štititi.


Uvjerite se da reći NE nije sebičan stav, već je to način da se spasite od zahtjeva, koji prečesto postaju zahtjevi od strane drugih.


Kada vas prijatelji, rodbina, kolege dođu nešto pitati, naučite, prije nego što odgovorite, poslušati sebe, svoje želje i svoje potrebe i, ako je potrebno, nemojte se bojati odgovoriti NE.


Ako to možete učiniti, shvatit ćete kakvu oslobađajuću snagu ova riječ može imati.