ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jesensko - zimski blues

Kako uspješno poboljšati raspoloženje u ovoj depresivnoj sezoni?

Autor: Mija Dropuljić

03.12.2022. 08:03
Kako uspješno poboljšati raspoloženje u ovoj depresivnoj sezoni?

Foto: FOTO. iStock

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete melankolijuKao da je jučer bilo ljeto, a sada je već studeni i lišće opada. Sve ponovno postaje mračno i sivo – uključujući i vaše raspoloženje? Ne mora biti tako!


Pogled kroz prozor otkriva ono što ste možda već neko vrijeme slutili: jesen je tu, a zima se brzo približava. Hladno je, mokro i mračno, a tako će biti i sljedećih nekoliko mjeseci.


Atmosfera koja će vjerojatno većinu vas oraspoložiti, ali u najgorem slučaju sa sobom donijeti i pravi zimski blues. Pokazat ćemo vam kako možete popraviti svoje raspoloženje i možda čak malo uživati ​​u nadolazećem vremenu.


Ovo su simptomi
Zimski blues, poznat i kao zimska depresija, opisan je kao “sezonska depresija” koja je manje “prava depresija”, a više dugotrajno loše raspoloženje koje karakteriziraju iscrpljenost, tuga, melankolija i povlačenje iz društva. U idealnom slučaju, ove zimske neugodnosti će nestati same od sebe s početkom proljeća. Ako se pojave jači simptomi, poput tjeskobe ili poteškoće s koncentracijom, potrebno je konzultirati liječnika. Ako vam se raspoloženje pokvari s padanjem jesenskog lišća, možda ćete to moći spriječiti uz sljedeće savjete.


Svjetlo kao prirodni pojačivač raspoloženja


Nedostatak energije, osobito ujutro, često je uzrokovano zbog premalo dnevne svjetlosti. Dakle, što radite kada vas sunce iznevjeri? Odgovor je: samo donesite svjetlo kući. Takozvane dnevne svjetiljke mogu svojim vrlo jakim umjetnim svjetlom oponašati svjetlost jutarnjeg sunca. Lampe su najbolje za razbuđivanje u mračnijim jutarnjim satima. Ne smiju se koristiti poslijepodne jer će u protivnom vaše tijelo otpustiti hormone koji produljuju vašu budnost do večeri i tako otežavaju zaspati.


Self care protiv zimskog stresa


Imali smo prilike vidjeti kako je pandemija korone pokazala koliko je briga o sebi važna za mentalno zdravlje. Važno je vlastitom blagostanju uz sve svakodnevne obveze dati dovoljno prostora kako biste se osjećali fizički i psihički zdravi. Stoga, ako je moguće, češće se odmarajte od svakodnevice. Ne mora to uvijek biti cijeli wellness vikend ili odlazak na jogu (iako ni to nije loša ideja). Čak i male geste poput paljenja omiljene mirisne svijeće ili duge tople kupke navečer mogu učiniti čuda za vašu dušu.


Unesite više kretanja u svoju svakodnevicu!


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli anna-cynthia (@lifestyle_anna_cynthia)Kako hodati protiv stresa i zimske muke? Tijekom pandemije, na TikToku se razvio trend #StupidWalkChallenge. Prikazuje žene i muškarce koji nevoljko šetaju područjem i snimaju se dok to rade. Ali, osim što je ovaj trend viralno urnebesan, on je zaista dobar za naše psihofizičko stanje. Vježbanje na svježem zraku vidljivo popravlja raspoloženje. Nekoliko studija pruža dokaze da vježbanje može biti jednako učinkovito kao i liječenje antidepresivima. 


Izdvojite vrijeme za druženje


Naravno, po ovom vremenu želite se utopliti u svom kauču i samo gledati jednu seriju za drugom. Ipak, s vremena na vrijeme trebali biste se prisiliti na društvo. Dogovorite druženje, čak i ako je u pitanju samo brza kava tijekom pauze za ručak. Brzo ćete primijetiti koliko vam paše društvo i razmjena doživljaja i događaja s prijateljima ili poznanicima. Čak vam i trivijalne teme za razgovor mogu pomoći da poboljšate svoje raspoloženje. Ili što kažete na pravljenje planova za vikend bijeg s ekipom ili boljom polovicom? Radovanje nečemu lijepom podiže vam raspoloženje!