ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Premijer liga, 32. kolo

Žuta injekcija za doigravanje

Autor: Andrija Dešpoja

24.04.2024. 11:52
Žuta injekcija za doigravanje

Foto: Mate Komina



Duga tri mjeseca košarkaši Zadra ne znaju za poraz u Premijer ligi, posljednji put kada su pognute glave napuštali parket u hrvatskom prvenstvu zbilo se 26. siječnja na Gripama u srazu sa Splitom (67:65) koji se našao na meniju tek dva dana prije puno važnije abaligaške utakmice s Cibonom pa se Danijel Jusup odlučio na klupi ostaviti Luku Božića i Marka Ramljaka. Taj dalmatinski derbi jedini je od šest odigranih ove sezone pripao momčadi Slavena Rimca, što je za nekadašnjeg osvajača ABA lige s Cibonom slaba utjeha, jer njegovi štićenici su i u posljednjem okršaju sa Zadranima, odigranom prekjučer na Višnjiku, potvrdili da imaju kompleks kada im se oni nađu na suprotnoj strani terena.


Danijel Jusup (KK Zadar)


Trčanje prevagnulo


A da će »Žuti« doživjeti novi potop od strane svojih dalmatinskih rivala nije nimalo ukazivao razvoj događaja u prvom poluvremenu u kojem su na oba kraja terena djelovali kompaktno te su prema svlačionici otišli s više nego ugodnih 12 koševa prednosti (31:43). Međutim,do tada anemični Zadar uspio se presložiti i pojaviti se u nastavku susreta s dijametralno suprotnim pristupom, a to je onda značilo i kraj nadanja Splićana da će se dočepati pobjede koja bi im iznimno puno značila na psihološkom planu. Nažalost, hrvatsko prvenstvo postalo je toliko izvjesno da će se teško itko uspjeti nametnuti dalmatinskim takmacima u skorašnjem doigravanju te bi bilo ravno čudu da se ne ponovi lanjsko finale, i zato je ovaj sraz u Krešinom domu, iako relativno bodovno nebitan, imao značaj po pitanju mentalnih postavki koje će svakako biti zlata vrijedne kada se bude odlučivalo o trofeju. U toj igri, pored one koja se odvija na samom parketu, košarkaši Zadra su dobili još jednu bitku i na tom zalogu će Jusupova škvadra marširati prema željenoj obrani naslova prvaka, a da su oni puno bliže tom cilju nego »Žuti« potvrdila je i prekjučerašnja utakmica na Višnjiku iz koje je najbolji ovosezonski abaligaški strateg istaknuo drugo poluvrijeme reprezentativnim uzorkom za ostvarenje tog nauma.


– U pripremi utakmice sam naglašavao da moramo vratiti trčanje, jer kada igramo pet na pet puno nam je teže. Igrali smo dva potpuno različita poluvremena, prvo kad nismo trčali i drugo kad smo trčali. Naravno, tome mora prethoditi i dobra obrana. Split nas je malo razvukao u prvom poluvremenu otvorenim šutovima, iz »pick&rolla« su nalazili slobodnog čovjeka. Kad smo promijenili igru u drugom poluvremenu toga više nije bilo u tolikoj mjeri i nisu imali čiste situacije. U ovom ritmu nije lako, igrači su pokazali karakter, idemo se boriti dalje – kazao je Jusup nakon nove uspješnice u Premijer ligi, 14. uzastopne i ukupno 30., kojom se i matematički potvrdila jedinica u nadolazećem doigravanju.


Arijan Lakić (KK Zadar)


Rapsodija u nastavku




Ako će se Zadrani u tom odvojenom dijelu sezone koji odlučuje o prvaku nametnuti igrom iz drugog poluvremena kontra Splita onda se Jusup ne mora plašiti da će se krajem svibnja ili početkom lipnja njegovi igrači ponovno naći na balkonu Gradske vijećnice. Predstava s čak 62 poena u drugih 20 minuta, sa šutom za tri 11-21 nakon skromnih 3-11 u prvom dijelu, kao i s prevlašću u skoku, nije ostavilo gostima ni mrvu šanse za uspjehom. Odmogli su im u tome i Jusupove vedete koje je predvodio Arijan Lakić s čak šest pogođenih trica iz deset pokušaja, a četiri koje je vezao polovicom četvrte dionice zabile su i zadnji čavao u lijes »Žutih«. Do Lakića koji je ubacio 19 poena, našli su se Luka Božić sa 17 ubačaja, četiri skoka i 11 asistencija, Marko Ramljak je također isporučio 17 koševa, dok su odlične role odradili Juan Davis i Lovro Mazalin, svaki s po 14 ubačaja.


– Vidjela se velika razlika u drugom u odnosu na prvo poluvrijeme u kojem smo bili sterilni. U svlačionici smo se dogovorili da povučemo, uđemo u te šutove i rizike, brze napade i to je dovelo do rezultata. Trebamo ovako nastaviti i dalje. Šut je došao jer smo trčali, imali smo manje pritiska u glavi, a kada nam navijači daju tu dodatnu energiju, onda i lakše ulazi lopta u koš. Lijepo je vidjeti da smo prvi na ljestvici, to je injekcija za doigravanje – naznačio je srpski razigravač važnost energije i gomile samopouzdanja koje je napunilo svlačionicu nakon preokreta u dalmatinskom derbiju, a njega, pak, nije bilo lako odigrati nakon fizičke i psihološke potrošnje u četvrtfinalnoj seriji doigravanja regionalne lige kontra Budućnosti. S omjerom 31-2 koji će se sigurno obistiniti nakon vikenda kada u Krešin dom stiže fenjeraš Bosco, Zadrani će se pretvoriti u lovinu ostalim konkurenatima koji u dosadašnjem dijelu sezone nisu ničim pokazali da im mogu pomrsiti račune. Zapravo, teško da će itko, izuzev stalne mušterije iz grada pod Marjanom, moći i zasvirati blizu Jusupove momčadi, a kamoli odnijeti prevlast u jednoj od skorašnjih serija »play-offa«.