Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Premijer liga, 32. kolo

Večeras u Krešinom domu Zadar ugošćuje Split

Autor: Andrija Dešpoja

22.04.2024. 14:38
Večeras u Krešinom domu Zadar ugošćuje Split

Foto: Luka Jeličić



Igrači Danijela Jusupa, nakon što su kazali zbogom regionalnoj sezoni ispadanjem u četvrtfinalu doigravanja u seriji s podgoričkom Budućnosti, imaju pred sobom još samo jedan zadatak. To je Premijer liga u kojoj se svakako želi ponoviti lanjski uspjeh, odlazak do samoga kraja, a za to se barem što se tiče završna dva kola osnovnog dijela natjecanja ne moraju previše brinuti. Cilj koji je bio ispred košarkaša Zadra u tom primarnom dijelu s dugih i napornih 33 kola praktički je ispunjen, startna jedinica im ne može pobjeći, zapravo to je moguće tek u pukoj teoriji u koju su uračunati porazi, i od Splita kojeg dočekuju večeras na domaćem parketu te u 33. kolu također u Krešinom domu od Bosca koji je daleko najslabija momčad lige s omjerom 1-31.


Psihološka nota


Stoga, dalmatinski derbi na meniju Zadranima u ovom pretposljednjem kolu nema onu pravu bodovnu važnost, i za očekivati je jednu opušteniju utakmicu između dva izrazito ljuta rivala posljednjih sezona u domaćim okvirima. U globalu »Žuti« su Jusupovim štićenicima dobre mušterije protekle dvije godine, lani su ih isprašili metlom u finalnoj seriji, dok ove sezone imaju 4-1 u međusobnim ogledima, dvaput su slavili u ABA ligi, jednom u Premijer ligi kao i u onoj iznimno važnoj bitki u četvrtfinalu Krešinog kupa. Ovaj šesti, iako nebitan za poredak, sigurno će imati tu notu skidanja uroka kada su u pitanju namjere sastava s Gripa, dok će u domaćim redovima zasigurno slijediti obrnutu filozofiju da se samopouzdanje Splićana još više spusti i tako napravi psihološka predigra za očekivano finale. Naravno, uz to bi Zadrani htjeli nastaviti impresivan niz uspješnosti u hrvatskom prvenstvu koji je zasad na 13 pobjeda. A kako ukomponirati pravi fokus i ne preveliku potrošnju svojih vedeta nešto je što najviše muči stratega Zadra uoči ovog okršaja sa Splitom, no za razliku od prijašnjih utakmica to bi Jusupu trebalo donijeti više slatkih briga jer sve do početka doigravanja neće biti imperativa nad glavama njegovih igrača.


– ABA liga je iza nas i okrećemo se potpuno prema domaćem prvenstvu gdje nas nakon iscrpljujuće utakmice s Budućnosti očekuje dvoboj s najtežim mogućim protivnikom. Split će sigurno doći vrlo motiviran na naš teren i s ambicijom, stoga moramo odgovoriti na adekvatan način i odraditi utakmicu s pravom energijom i fokusom – kratak i jasan bio je trener Zadra uoči derbija 32. kola koje dolazi malo u nezgodno vrijeme nakon velikog pražnjenja u seriji s Budućnosti, no život ide dalje i nema prevelikog plakanja za propuštenim prilikama u prošlosti.


Nema nepoznanica




Zna to i Lovro Mazalin koji kao i suigrači mu pronalazi motivaciju u borbi za trofej prvaka Hrvatske i navijačima koji su uistinu pravi šesti igrač cijele sezone.


– Nema prevelikih nepoznanica kada su u pitanju Splićani. Igrali smo baš puno puta s njima ove sezone i mislim da se iznimno dobro poznajemo. Kao i u svakoj utakmica protiv Splita, očekujem i u ovoj teška iskušenja, bez obzira na to što bodovi nisu važni kao u prijašnjim okršajima. Na nama je da damo svoj maksimum, i naravno nadamo se novoj pobjedi koju bi sigurno voljeli ostvariti pred našim vjernim navijačima na tribinama – istaknuo je krilni centar Zadra.