Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Premijer liga, 32. kolo

SLAVLJE ZADRA U DALMATINSKOM DERBIJU: Preokretom do matematičke potvrde jedinice

Autor: Andrija Dešpoja

22.04.2024. 20:48
SLAVLJE ZADRA U DALMATINSKOM DERBIJU: Preokretom do matematičke potvrde jedinice

Foto: Mate Komina



Košarkaši Zadra brzo su zaboravili ispadanje iz regionalnog doigravanja, a za to im je kao najbolji melem poslužila u zadnje dvije sezone stalna mušterija iz dalmatinske metropole. U čak šestom ogledu sa Splićanima igrači Danijela Jusupa su uzeli petu pobjedu, a ova ostvarena rezultatom 93:74 bila je i najmanje važna u bodovnom smislu, no svejedno se s njom matematički potvrdila jedinica u skorašnjem doigravanju. Odigrali su Zadrani utakmicu s dva lica, ono loše su prikazali u prvom poluvremenu u kojem su zaostajali 12 koševa, dok su u nastavku na pravi način dokazali zašto su toliko dominantni u Premijer ligi u kojoj su, uzgred rečeno, upisali jubilarnu 30. pobjedu i čak 14. u nizu.


„Žuti“ su se već na otvaranju istaknuli zavidnom šuterskom razinom, jer su im prva tri ubačaja stigla s pozicija izvan perimetra, dok su se ubrzo dvicama javili Vito Kučić i Derek Funderburk. To im se pokazalo dovoljnim za minimalno vodstvo (12:13) nakon proteka sedam minuta igre, za vrijeme kojih se u domaćim redovima najviše iskazao Juan Davis koji je dobio prednost u početnoj petorci u odnosu na Darija Drežnjaka i Lovre Mazalina. Dvije trice jedinog zadarskog Amerikanca i nakon toga zarađena tri slobodna bacanja održale su Zadrane na rezultatskoj vagi (15:16), no to je potrajalo tek do završne minute prve dionice u kojoj su Splićani posredstvom Kučića i Shortera zakaparili pet koševa viška (15:20).


Marko Ramljak (KK Zadar)


 


Zakazao skok




Nisu se igrači Slavena Rimca mislili zaustaviti nakon jedne ugodnije plovidbe uvodnim dijelom utakmice, već su i nakon kratke pauze nastavili podizati razliku, a ona je u 13. minuti narasla do okruglih deset poena (17:27). Kučić, pa Sullivan i Tišma, prelagano su dolazili do egzekucije i to je zasmetalo Jusupu koji je zatražio od svojih igrača agresivniji angažman u obrani. Uz to je uporno miksao s klupom, no ni Patrik Jambrović, ni Petar Vujačić, a ni Krševan Klarica, nisu donijeli očekivanu injekciju pa se Split preko Lovre Runjića i Ante Perkušića vinuo polovicom druge četvrtine do najvećih 14 koševa prednosti (21:35). Bio je to signal strategu Zadra da vrati na parket svoje vedete, no nije uspio zamaskirati jedno od lošijih poluvremena ove sezone u domaćem prvenstvu. A u gostujućim redovima proradio je Shorter koji je s nekoliko skok-šutova održao svoju momčad na dvoznamenkastom vodstvu (31:43), a Zadrani su se prema svlačionici uputili s podosta upitnika iznad glava. Najveći je svakako bio vezan za napad u kojem se kao i protiv Budućnost postotak za dva jedva popeo preko 40 posto (7-17), dok je i trica bila skromna (3-11). K tome je i skok bio na strani „Žutih (20-15), a to je i najbolje oslikavalo s koliko više motiva su ušli u ovaj sraz u odnosu na Jusupove momke.



Buđenje domaćina


Povratak s odmora trebao je donijeti Zadar s više krvi, i to se potvrdilo već nakon prvih minuta nastavka s nekoliko ukradenih lopti te tricama Davisa i Lakića koje su ekspresno svele zaostatak na četiri koša (39:43). Rimac je logički pozvao svoje igrače na hlađenje i time nakratko primirio zadarsku bujicu, vrativši preko Funderburka i Shortera osam plusa (39:47). Ipak, Split se nije mogao oduprijeti puno življim domaćim košarkašima u trećoj dionici. Ramljakova i Božićeva trica uz bacanja Lakića označili su povratak rezultata na početne postavke, dok su potpuni preokret iskreirali Mazalin i Božić koji su povukli do 52:47, da bi Drežnjak i Ramljak potom pogurali Zadrane i do devet plusa (58:49). No, dionica prepuna oscilacija nije ostala dužna, jer su se „Žuti“ uspjeli u zadnji čas trgnuti te uputiti prema odlučujućih deset minuta s tek pola koša minusa (62:61). A tamo su pak gosti ostali bez konkretnog odgovora na novi nalet Jusupove momčadi koji je ovog puta predvodio Mazalin. Njegovih sedam poena u nizu vratilo je Zadar na devet viška (72:63), a konačnu presudu Splićanima donio je Lakić s četiri uzastopne trice za nedostižnih 19 plusa (84:65). Lakić se tom ludom tricaškom serijom vinuo do najefikasnijeg igrača domaće momčadi s 19 poena, po 17 su dodali Ramljak i Božić, a kod Splita 21 poen je zabio Shorter.