Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Jurica Lonić

Želimo titulu, ali nećemo u Treću ligu

Autor: Šime Ćurko

13.12.2023. 10:37
Želimo titulu, ali nećemo u Treću ligu

Foto: Luka Jeličić



S deset pobjeda, jednim remijem i dva poraza prvo mjesto nakon jesenske polusezone u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi drži Sabunjar. Posljednjih sezona Privlačani su bili u gornjem domu, a sada su dohvatili i vrh ljestvice.


– Jako smo zadovoljni, odigrali smo odličnu polusezonu i nastojat ćemo na proljeće obraniti prvo mjesto. Ne znam je li to zbog euforije, ali dogovor s igračima je da ćemo odraditi bazične pripreme za proljetni nastavak natjecanja. Nadam se da će tako i biti – kaže Jurica Lonić, trener koji je Sabunjar preuzeo u posljednjih pet kola sezone 2021./22. (naslijedio je Dragana Buterina), kada je momčad završila na petom mjestu. Lani su »pjeskari« bili šesti.


– Došlo nam je nekoliko mladih igrača, s kojima smo ranije imali problema. Prema propozicijama jedno poluvrijeme trebaju odigrati tri igrača mlađa od 21 godine, a njih je teško naći. U županiji nema juniorske lige i osjeti se nedostatak kvalitetnih mladih igrača. Prošlo ljeto smo doveli Luku Lisicu, Juru Brkića i Mihaela Viduku, a došao je Mateo Čirjak, koji se nažalost brzo ozlijedio. Upravo su ti mladići, naravno uz podršku cijele momčadi, dali veliki doprinos ovom rezultatu. Od iskusnijih igrača doveli smo i Kristijana Bandala, koji je postigao sedam golova.




Lonić ističe da su igrače motivirali i odlični uvjeti za treninge na igralištu Sabunike.


– Jako puno smo dobili izgradnjom pomoćnog terena, s kojim su se značajno popravili uvjeti za rad. To je utjecalo i na motivaciju igrača za dolaskom na trening, a ovo je liga u kojoj se uz malo ozbiljniji rad i pripreme, naravno i uz kvalitetu koju mi imamo, može napraviti jako puno. Nije lako igračima koji rade cijeli dan doći navečer na trening i trčati u blatu. Ali kada imaju ono što smo mi dobili, tada možete računati na ozbiljniji angažman.



Tri boda za Sabunjarom zaostaju drugoplasirani Bibinjci, Pakoštane imaju četiri, a Galovac šest bodova manje.


– Liga je dosta izjednačena i u takvoj situaciji tri boda nisu mala prednost. Istina je da je to samo jedna utakmica, ali pokazalo se da svatko svakoga može pobijediti, tako da svaki bod na kraju sezone može odlučivati. Izgubili smo u Bibinjama i Galovcu, ali smo sve ostale utakmice odigrali jako dobro i zato sam optimist za proljetni dio lige. Budemo li dobro radili možemo se nadati tituli prvaka.


Potencijalno prvo mjesto donijelo bi Privlačanima mogućnost nastupa u kvalifikacijama za Treću HNL.


– Imamo sportsku ambiciju osvojiti prvo mjesto i na dobrom smo putu. Želimo igrati i kvalifikacije, ali u Treću ligu nećemo ići. Takav je stav Uprave klub i smatram ga logičnim. Klubu je prioritet ulaganje u infrastrukturu, koja trenutačno nije na razini potrebnoj za Treću ligu. Kada se taj dio riješi može se razmišljati o jačanju prve momčadi i napadu na viši rang. Nema smisla ići u Treću ligu, potrošiti 200 tisuća eura i ispasti. Što ste onda dobili?


Lonić je prije Sabunjara vodio Novu zoru, bio je i trener u matičnim Bibinjama, gdje je vodio i klupsku školu nogometa.


– U Privlaci nam se jako puno toga poklopilo i naravno da sam zadovoljan. Sabunjar polagano napreduje, ima kvalitetne mlađe uzraste i nigdje nam se ne žuri…



Mlađi uzrasti


Kadeti Sabunjara su četvrti u Međužupanijskoj ligi, u kojoj nastupa 13 momčadi. Privlački mladići su u 12 utakmica osvojili 22 boda (prvi Gospić 91 ima 31 bod i utakmicu manje). Mlađi pioniri i pioniri nastupaju u Drugoj dalmatinskoj ligi, a tići i papaline u županijskoj ligi.