Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Domagoj Muić

Drugi klubovi su posao, Zadar je puno više od toga

Autor: Alen Plahinek

06.12.2023. 11:29
Drugi klubovi su posao, Zadar je puno više od toga

Foto: Mate Komina



Osvajanje jesenske titule 3. NL-Jug dobra je najava nogometašima Zadra, ali i cijelom Donatovom gradu kako bi se od sljedeće godine na Stanovima mogao igrati treći nacionalni rang. Jedna od važnijih karika u zadarskom lancu koji je došao do jesenske titule je iskusni defenzivni veznjak kapetan Domagoj Muić, za kojega je jesenski rezultat plod dobrog temelja postavljenog na pripremama tijekom ljeta.


– Zadovoljan sam rezultatom, iako ima još prostora za napredak. Imamo prilično mladu momčad i malo sam i iznenađen brzinom procesa odrastanja tih mladih dečkiju. Očekivao sam da će napredovati, ali tako brzo i toliko jako, ipak ne. Riječ je o izrazito karakternim igračima, pogotovo na terenu. Slušaju i upijaju savjete i upute i nas starijih i trenera. Marin Oršulić je ljetos došao za trenera, s jasnom idejom koja se prenijela na sve nas i maksimalno je prihvaćena. Njegov fokus je na radu i koncentraciji tijekom cijele utakmice. Nositi dres Zadra nosi određeni pritisak, tako da mladim momcima za ovo što pokazuju se treba odati priznanje – započeo je Muić.


Liga po liga


Muić je tijekom ranih seniorskih dana nosio dres NK Zadra, kada je taj klub bio u najjačoj nacionalnoj ligi, a sada je još uvijek tu kada je HNK Zadar u četvrtom rangu. Iako se, nogometno gledano, radi o razlici, Muić tvrdi kako je pritisak jednak.




– Svaka liga, svaka situacija donosi određeni stres. Prije je to bio stres oko ostanka u HNL-u, sada je to pritisak da se mora pobijediti i što prije doći natrag među najboljih deset u Hrvatskoj. Do toga je prilično teško doći jer je konkurencija velika, a i razlika je velika. Najbolji primjer je Rudeš ove sezone, ušli su u prvu ligu i u 17 utakmica još nemaju pobjedu. Neću reći da me umara pritisak da se mora što prije ući u prvu ligu, ali sigurno da to nije potrebno nikome od nas, pogotovo mlađima koji se tek privikavaju na seniorski nogomet i njegovu ozbiljnost. Idemo korak po korak, ligu po ligu, ne smiju se preskakati stepenice. Idemo prvo doći do trećeg ranga, igrati u ligi koja je objedinjena na cijelu Hrvatsku, ne samo na Dalmaciju – objasnio je Muić, te dodao kako je »brzopotezni« povratak u elitu ipak moguć.


– U teoriji naravno da je moguće u četiri godine napredovati četiri lige. Pa čak i u praksi, s pravim ljudima na pravim mjestima, kako u klubu tako i na terenu, međutim prva liga nije samo seniorski nogomet. Za prvu ligu potrebna je i infrastruktura, financije, škola nogometa i još štošta. Moramo se podići na svim tim razinama, naročito raditi na školi nogometa jer moramo imati što bolje »rezerve« kako bi se jednog dana kvaliteta mogla držati na minimalno istoj razini, a ne da dođe do »potonuća«.


Posao i ljubav


Ne postoji veća sreća kada netko u životu radi ono što istinski voli. Većina sportaša primjer su toga, a među njima je upravo i Muić koji je kroz malo više od desetljeća svoje profesionalne prošao od HNL-a preko kvalifikacija za Europsku ligu pa sve do četvrtog ranga natjecanja.


– Doma je daleko najljepše i igranje za Zadar se ne može mjeriti s ničime. Prošao sam i prvu i drugu hrvatsku ligu, prošao sam slovensku, kvalifikacije za Europu… Bilo je dobrih trenutaka u karijeri, puno toga se događalo, ali igrati u Zadru je nešto drugo. Ovdje sam odrastao, kao mali sam prvo bio sakupljač lopti, kasnije sam bio na nosilima, a onda i igrao. Postoji neki unutarnji motiv kada nosim dres Zadra, sve ostalo je bio posao – rekao je Muić dodajući gdje je, izvan Zadra, bilo najbolje.


– Druga sezona u Rudešu, kad smo igrali drugu ligu. Imali smo jako loš početak sezone, no u jednom trenutku neka iskra se upalila u svima nama. Nešto se spojilo, neobjašnjivo i nikad mi nije bilo bolje. Nikad mi se karijeri nije dogodilo da se posložila tako dobra »klapa« složila i počeli smo pobjeđivati. Još sam dobio i kapetansku traku na polusezoni i to mi je bio dodatni motiv. Bilo je odlično i u prvoj sezoni u Rudešu, ali druga je bila baš vrh vrhova.


U sezoni 2018./2019. Muić je u slovenskom Rudaru iz Velenja upisao i europske minute, nešto o čemu velika većina nogometaša sanja kada krene igrati, no samo neki uspiju i doći do toga.


– Lijep je osjećaj. Prošli smo prvo kolo, u drugom smo ispali od Steaue Bukurešt. Oni se danas zovu FCSB, imali su restrukturiranje, promjenu imena, slično kao i Zadar, ali svi znaju što je i tko je Steaua. Lijepo je bilo u Velenju igrati, veći stadion i tako dalje, a onda vidite u Bukureštu puni stadion od 50 tisuća ljudi, vidite neke igrače koji su prava klasa. Treba se to doživjeti – zaključio je Muić.



Muić: Tu sam dokle me klub treba


Turbulentno je razdoblje iza HNK Zadar. Prvo su pronađeni investitori za klub, a onda su prije u nekoliko tjedana predsjednica Iva Bokanović i tehnički direktor Krševan Santini napustili svoje dužnosti.


– Moj posao je trenirati, igrati i u tom dijelu dati maksimum. Ne ulazim u pitanja tko, što, gdje i kako, ne zamaram se time jer znam da odluka nije na meni i to bi mi samo maknulo fokus s mojeg posla. Bit ću u klubu do kad će me budu trebati.



Splitska titula


Osvajanjem jesenske titule, nogometaši Hajduka prvi su kandidati za naslov na kraju sezone. Taj događaj iščekuje cijela Dalmacija.


– Svakako da mogu do titule. U odličnoj su situaciji, no sve je na njima. Sve ovisi o pripremi za apsolutno svaku utakmicu. Nije čak bitno hoće li oni ove godine osvojiti titulu ili ne, nego da nekoliko godina zaredom osvajaju ili budu u vrhu. Tek tada će se vidjeti da su napravili dobar posao. Cilj je držati konstantu rezultata, a ne da dođe do strmoglavog pada.