Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stefan Lazarevski

Ovo je sezona u kojoj je sve kliknulo

Autor: Alen Plahinek

08.12.2023. 09:54
Ovo je sezona u kojoj je sve kliknulo

Foto: Luka Jeličić



Prošlo je već desetak dana od posljednjeg sučevog zvižduka u ovoj kalendarskoj godini što se tiče nogometaša u 3. NL-Jug. Prvi puta u povijesti jesenski prvak je Zadar, no za »vrat« mu »puše« nekoliko klubova, a jedan od njih je Primorac iz Biograda. Praktički susjedni gradovi kako igrači i treneri mahom govore imaju dobru suradnju tako da ne treba čuditi kako su neki iz jednog kluba u nekom periodu karijere igrali za onaj drugi i obrnuto. Jedan od takvih je današnji kapetan Primorca, Stefan Lazarevski koji je kratko vrijeme kao mladi igrač proveo u Zadru, a kasnije postao biogradska legenda.


– Završili smo na četvrti na tablici, zadovoljan samđ kako igramo i kako momčad diše. Htjeli smo malo više od tog četvrtog mjesta, da se ne lažemo, ali stvarno nije loše. Četiri boda smo iza Zadra, dakle jedan njihov kiks u potpunosti nas vraća »u život«. Mislim da je momčad generalno prezadovoljna stanjem na terenu i u klubu, pokazujemo zavidnu formu, a o tome najbolje govore samo tri poraza u sezoni i serija od deset utakmica bez poraza. Meni osobno najviše ostaje žal za remijima protiv Vodica i Splita i porazom od Neretvanca u prvoj utakmici sezone. Poraz od Uskoka čak i nije pretjerani kiks, jer su uvjeti bili lošiji- započeo je Lazarevski.


Legenda Primorca


Stigao je Lazarevski u Biograd po treći puta u svojoj karijeri u kolovozu 2019. godine i od onda ga je, za razliku od Jasne Zlokić, zadržalo mjesto. Prošao je »sito i rešeto« Lazarevski posljednjih godina s Biogradom, a sada ističe kako je sve sjelo na svoje mjesto.




– Bilo je sezona kada smo imali i bolje rezultate, ali kao da nije baš sve bilo onako kako spada. Sada je baš sve kliknulo. Nas ima nekolicina koji već godinama igramo zajedno, priključili su nam se mladi dečki koji godinama već treniraju u Biogradu, tako da ih poznajemo i oni nas, sada su zreliji malo, nego prije. Okosnica momčadi je »starija« s nekoliko mladih igrača koji imaju puno žara u sebi. Atmosfera je i na travnjaku i van njega stvarno odlična, odemo nakon utakmice na piće, večeru, šalimo se, zezamo… Vidi se to i na terenu kada smo u nekoj »nevolji« da se znamo izvući iz toga. To je nekako i ključna stavka zašto mi se čini da je ovo najbolja sezona u Primorcu u posljednjih nekoliko – objasnio je Lazarevski.



Prije nego ga je »zadržalo mjesto«, Lazarevski je svoju sreću otišao pronaći »preko bare« u RWB Adriu iz Chicaga.


– Igrao sam u Chicagu 2017. godine i još tada je nogomet bio u povojima. Najlakše ću to objasniti na način da nije bilo svlačionica, kupaonica, apsolutno nikakve infrastrukture. Na terenu smo se morali presvući i to je to. Reklo bi se razlika »nebo i zemlja« u odnosu na nas. Mogu reći kako u Hrvatskoj klubovi razine druge ili treće županijske lige imaju bolju infrastrukturu od toga tada, međutim to je kod njih sve bilo u samim počecima, danas je već puno bolje – rekao je Lazarevski dodajući kako je još uvijek u kontaktu s nekim suigračima iz Chicaga.


– Čujemo se manje više redovito, sve se diglo na višu razinu. Stigao je Messi, Suarez, priča se o Rakitiću, Modriću, očito je da se ulažu veliki novci, no draže mi je da velika imena odlaze u MLS, nego u Saudijsku Arabiju.


Zainteresiranost


Ipak, kada se podvuče linija za Lazarevskog je sve to »umjetno«.


– Oni prate europski trend, međutim kod nas je nogomet ukorijenjen. Nogomet je kod njih peti ili šesti po popularnosti, no s druge strane koliko god je sve to«umjetno«, 2026. godine stiže im Svjetsko prvenstvo. Svakako da se popularizira nogomet u Americi i očito je da postoji budućnost u svemu tome. Ako netko zna napraviti šou, onda su to oni.


Kako se sve više trend zainteresiranosti za nogometom povećava u Americi, tako paralelno taj isti trend pada kada se govori o Primorcu.


– Žali me da u gradu koji ima pet, pet i pol tisuća ljudi na utakmicu dođe njih 50-ak. I to uvijek isti. Smatram da je baš premalo gledatelja na našim utakmicama, eventualno kada dolazi Zadar onda ih zna biti više. Da se razumijemo Hajduk je iznad svega i svih, ali kada nam je on gostovao za nas je navijala uža rodbina nas igrača Primorca i to je to, svi ostali za Hajduk. Svi mi navijamo za Hajduk, ali kao da je postalo čudno navijati za klub iz svojeg mjesta, bez obzira u kojem rangu igra – zaključio je Lazarevski.



Zadar? Zaslužuju Prvu ligu


Lazarevski je u svojim mlađim danima nastupao za U-19 sastav momčadi sa Stanova.


– Današnji Zadar po meni treba biti među elitom. Imaju kvalitetu i iskreno se nadam da će uspjeti. Realno svi mi klubovi iz županije od toga bi imali koristi. Mi bi kod njih slali mlade talente na »kaljenje«, oni bi nama poslali nekoga da nam pomogne, više bi se čulo za sve nas.