Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Kup Krešimir Ćosić, polufinale

Zadranima večeras na putu do finala stoji Cedevita Junior

Autor: Andrija Dešpoja

16.02.2024. 08:00
Zadranima večeras na putu do finala stoji Cedevita Junior

Foto: Darijan Jančijev/KK Zadar



Finale prije finala, ali i polufinala koje večeras od 20 sati očekuje košarkaše Zadra protiv Cedevite Junior, odrađeno je za čistu peticu. Definitivno najtežeg protivnika skinuli su Zadrani doslovno s grbače jer je Split uoči četvrtfinalnog dalmatinskog klasika uživao i naklonost kladionica, razumljivo s obzirom na domaći parket te na činjenicu da momčad Slavena Rimca posljednjih mjeseci igra u odličnoj formi, no nema i recept za čvrstu momčad Danijela Jusupa. Tri od četiri međusobna okršaja ove sezone otišla su na stranu sastava s Višnjika, a ovaj posljednji, ujedno najvažniji i vrlo vjerojatno vrijedan Krešinog trofeja, bio je potvrda da se Splićani teško mogu nositi s visokom postavom Zadra u kojoj caruju leđna tehnika i granitna obrana.


Danijel Jusup (KK Zadar)


Bez euforije


A upravo je defenzivni kraj terena bio taj jezičac na vagi jer izuzev Tonija Perkovića, koji je odigrao utakmicu života s 29 poena, uredno su “strpane u džep” ostale uzdanice “Žutih”, posebice Shannon Shorter i Lewis Sullivan koji su ostali ispod svojih uobičajenih učinaka. Sve je to onda dovelo do relativno laganih završnih minuta iz perspektive Zadrana koji su nakon vodstva Splita 64:65, pet minuta prije kraja, odlučili zatvoriti utakmicu i ostalo im je čekati samo jednu dalekometnu bombu, poput one Karla Žganeca, da se stavi točka na i zahtjevnog, ali izuzetno slatkog četvrtfinala. Bitka koja je na štit stavila Splićane, a Zadrane izbacila sa štitom u rukama, razveselila je i njihovog stratega koji je potom spustio loptu na zemlju i zabranio ikakvu euforiju u svojoj svlačionici. A nakon izborenog plasmana u polufinale ples kuglica donio je njegovim štićenicima za protivnika Cedevitu Junior s kojom će ukrstiti koplja večeras u 20 sati. Ponovno je ždrijeb bio nemilosrdan jer je momčad Damira Mulaomerovića, uz Cibonu koja može računati na tek šest seniora, bila najgori mogući protivnik. Ali ako se moglo protiv strašnog Splita na njegovom terenu, onda ne bi trebalo biti straha kontra mladih “Vitamina” koji su također imali bremenitu prepreku u četvrtfinalu. Protiv Dinama su na koncu slavili sa 102:95, što će kazati da su napadački vrlo moćni i da će ponovno obrana Jusupovim momcima biti presudan čimbenik.


Lovro Mazalin (KK Zadar)


Hendikepirana Cedevita


A najveću pažnju Zadrani će morati usmjeriti na Cedevitine Amerikance Kevaughna Allena i Austina Lukea, kao i na Ivana Karačića i Renata Serdarušića, a očiti hendikep njihovom treneru Damiru Mulaomeroviću predstavlja činjenica da bez Jana Kosija i Josipa Batinića nema konkretnog rješenja na svojoj klupi, izuzev mladog Martina Jelića, i u tom grmu zapravo leži Zadrov zec za proboj prema finalu.




– Očekuje nas sraz s mladom i poletnom momčadi koja je protiv Dinama u četvrtfinalu odigrala stvarno dobru utakmicu. Bez obzira na to što im nedostaje nekoliko igrača moramo ih shvatiti jako ozbiljno i odigrati na najvišoj mogućoj razini, a to je potvrdila i prošla naša međusobna utakmica koja je bila neizvjesna do same završnice. Kao i svaki put, uvjeti za pravi rezultat su da budemo koncentrirani od početka i da damo svoj maksimum. S tim i uz podršku naših vjernih navijača možemo tražiti prolazak u finale – najavio je strateg Zadra večerašnji sraz s Cedevitom Junior, a da se bez stopostotnog angažmana neće moći sanjati subotnje finale naznačio je i Dario Drežnjak koji je pomalo ostao i dužan u okršaju sa “Žutima” iako je odigrao više nego solidnu utakmicu ubacivši deset koševa, uz pet skokova, dvije asistencije, jednu ukradenu i jednu blokiranu loptu.


– Neće nam biti nimalo lagan zadatak jer igramo protiv mlade i talentirane momčadi koja gaji brzu i napadačku košarku. Igra se samo jedna utakmica, stoga je ulog jako visok, a naš zadatak je, kao i pred svaku drugu utakmicu, da budemo fokusirani, tj. maksimalno unutra. Očekujemo veliki broj naših navijača koji će nam davati vjetar u leđa, kao što su to radili i protiv Splita – kazao je krilni centar Zadra.