Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kup Krešimir Ćosić, polufinale

Zadar preko žilave Cedevite Junior do finala s Cibosima

Autor: Andrija Dešpoja

16.02.2024. 21:49
Zadar preko žilave Cedevite Junior do finala s Cibosima

Foto: Josip Begonja/KK Zadar



Zadar je u finalu Kupa Krešimir Ćosić. Izborili su igrači Danijela Jusupa u jako zahtjevnom i neizvjesnom polufinalu protiv Cedevite Junior pobjedu 72:83 vrijednu finala, čak 16. kluba s Višnjika u povijesti ovog natjecanja, a tamo će se sutra od 20 sati naći nasuprot njih dvostruki branitelj naslova zagrebačka Cibona. Nije išlo sve po planu košarkašima Zadra u dvoboju s Cedevitom koja je pružila iznimno žilav otpor i prijetila gotovo 38 minuta da se nađe u okršaju s „Vukovima“., no iskustvo, ali i mišići Jusupove momčadi, na koncu su donijeli prevagu.


Arijan Lakić (KK Zadar)


Tricaški šou


Po već ustaljenom običaju, iako im se nije moglo zamjeriti na htijenju, Zadrani su ušli u utakmicu na dizelaški pogon, a to je u prvoj četvrtini svježa Cedevita uspjela iskoristiti da se nametne i okuraži u srazu s favoriziranim abaligašom. A zaprijetili su svojim najubojitijim oružjem, vanjskim šutom, na što je upozoravao i Jusup uoči dvoboja. Čak sedam trica isporučili su mladi „Vitamini“ u prvih deset minuta, četiri su došle iz ruku Sandre Rašića, ali semafor je na koncu kazao da se igrači Damira Mulaomerovića i nisu naplatili previše jer su bili ispred za samo tri poena (25:22). Na suprotnoj strani je u MVP izdanju bio Luka Božić koji je s deset poena amortizirao impresivnu šutersku rapsodiju protivnika.


No, ako se Cedevita nije znala naplatiti u prvoj, onda je sve nadoknadila u drugoj dionici kada je uvela Zadrane u obrambenu stupicu i otišla prema odmoru s dvoznamenkastom prednošću. Očekivali su valjda Jusupovi igrači da će pasti protivnik u trenutku kada na parket stupe njihovi igrači s klupe, no dogodilo se potpuno obrnuto. Ubacili su početkom druge četvrtine poene Petar Ogrizović i Martin Jelić, a izvan perimetra nije stao trpati Rašić koji je ubacio petu tricu i tako odveo svoje do deset koševa viška (36:26). Zadar je ostao bez pravog odgovora do odlaska prema svlačionicama, nije bilo izuzev Božića raspoloženih pojedinaca, dok se loše zagrađivao reket pa se Cedevita osim vodstva 45:35 mogla hvaliti da je nadskakala suparnike s 22 naprema 19.




Naravno, pitanje svih pitanja bilo je mogu li Mulaomerovićevi puleni odraditi na istom nivou i nastavak, a odgovor je stigao jako brzo, već nakon proteka tri minute igre u kojima su Zadrani nanizali devet koševa i tako ekspresno anulirali zaostatak (45:44), dok je dvije minute kasnije Božić tricom donio Zadru prvo vodstvo u utakmici (49:51). Nadanjima Cedevite da se može dočepati trećeg uzastopnog finala se u tim trenucima počeo nazirati kraj, jer se momcima u narančastim dresovima u potpunosti skratila ruka te su ostali na jednoznamenkastom broju ubačenih koševa u trećoj četvrtini, dok su na drugoj strani Lovro Mazalin i Božić odveli svoju momčad s četiri plusa (54:58) prema završnih deset minuta.


Dario Drežnjak (KK Zadar)


Potvrda u završnici


Tamo su pak Jusupovi igrači dobili novi junački otpor Cedevite koja se na račun trica održavala u egalu sve do završnih minuta. Ivan Bogdanović i Rašić zabili su na otvaranju dvije (65:66), uzvraćao je Božić istom mjerom pa je zabio svoju šestu i sedmu izvan linije 6.75 metara, no onda je Serdarušić zabio tricu za 70:69 i ponovno uveo komplikaciju iz perspektive Zadra. Međutim, spas su malo potom donijeli Lakić tricom i Žganec postavivši 71:76, a potvrdu pobjede vrijedne borbe za trofej donio je najistaknutiji igrač utakmice Božić izborenim namjernim prekršajem. Bjelovarski as je s 34 poena bio detonator zadarskog uspjeha uz, netipičnih za njega, sedam od 12 za tri. Konkretnu pomoć imao je u Žganecu koji je zabio 11 koševa uz sedam skokova i pet asistencija te Ramljaku koji je ubacio 12 poena i uhvatio deset lopti. Kod Cedevite je dominirao Rašić s 26 ubačaja koji se pokazao tricaški dorastao Božiću, također sa sedam od 12 izvan perimetra.