Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ABA liga, doigravanje

Budućnost poslala regionalnu sezonu Zadra u prošlost

Autor: Andrija Dešpoja

19.04.2024. 20:57
Budućnost poslala regionalnu sezonu Zadra u prošlost

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar



Košarkaši Zadra zaključili su regionalnu sezonu. Nažalost nisu uspjeli u naumu da je produlje barem za još jedan tjedan, a za to im je trebala pobjeda u drugoj utakmici četvrtfinalne serije doigravanja kontra Budućnosti na Višnjiku. No, taj scenarij pred pet tisuća svojih navijača nisu na kraju ostvarili. Gosti iz Podgorice pokazali su kvalitetu, posebice se to odnosi na obranu, koju su zorno demonstrirali i u četiri prethodna ogleda s momčadi Danijela Jusupa. Ovog puta su teže došli do pobjede, slavili su sa 73:80, ali su ispunili svoj cilj, prolaz u polufinale neokrznuti. Imali su svoje prilike Jusupovi igrači, posebno u trećoj četvrtini kada su sustigli zaostatak od osam koševa, ali nisu imali snage, ideje, ili bolje reći vještine da odvuku utakmicu u neizvjesnu završnicu.


Juan Davis (KK Zadar)


Obrambeno otvaranje


Već je otvaranje potvrdilo da će se teško dolaziti do poena na obje strane, što je, barem što se tiče tog uvodnog dijela, više odgovaralo domaćoj momčadi koja je sve karte bacila na obranu, a u tom segmentu su dobro funkcionirali za razliku od podgoričkog susreta. Da je tomu tako kazat će i mršavih 7:5 na semaforu nakon proteka šest minuta utakmice, dok je Zadar u tom razdoblju u napadačkom dijelu uspio kazniti gostujuću obranu dvaput preko Karla Žganeca i tricom Arijana Lakića, koji je minutu kasnije novom tricom povisio prednost na šest koševa (11:5). No, očekivao se i odgovor sastava Andreja Žakelja koji je i stigao u smiraj prve četvrtine. Proradio je gostima vanjski šut, poklopac sa zadarskog obruča podignuo je Yogi Ferrell, dok je dvije trice vezao Yoan Makoundou, i da nije bilo dva snalažljiva poteza Luke Božića zaostajali bi koncem prve dionice Zadrani i više od pola koša (15:16).


Nastavili su potom Žakeljovi igrači zamah s kraja prve četvrtine, prve koševe su ubacili Allerik Freeman i Kenan Kamenjaš, a projektil s osam metara pogodio je i McKinley Wright, što se pokazalo dovoljnim za bijeg na osam plusa (20:28). Evidentno je bilo da su Jusupovi momci upali u krizu, ponajviše zaslugom granitne obrane Budućnosti, i trebao je neki okidač da se trgnu iz letargije. Odradili su taj zadatak tricama Juan Davis i Marko Ramljak te bacanjima Žganec te se Zadar dvije minute prije odmora našao na samo pola koša minusa (31:32). No, do vodstva domaći košarkaši nisu uspjeli doći, krivac su za to svakako bili Nikola Tanasković i arbitri koji su mu progledali kroz prste u dvije sumnjive situacije i to je Podgoričanima za drugo poluvrijeme osiguralo finu zalihu od šest koševa (33:39).


Marko Ramljak (KK Zadar)


Uspon pa veliki pad




A ta se zaliha gostima istopila jako brzo početkom nastavka u koji je Jusupova momčad ušla odlučna pokazati zube favoriziranom protivniku. Božić i Lakić su efikasno riješili tri kontranapada i u tri i pol minute vratili svoje na minimalni zaostatak (38:39). Da je bilo više spretnosti u još četiri propuštena napada našli bi se Zadrani i ispred Budućnosti koja je, pak, na prvi koš u drugom poluvremenu čekala preko četiri minute. Trebalo je zato pričekati polovicu treće dionice da se Krešin dom i potpuno podigne na noge jer je Mazalin zabio za prvo vodstvo (42:41) nakon početne dionice. Pokvario je zatim kvar semafora uzlaznu putanju Zadrana koji su nakon petominutne pauze potpuno ispali iz mota i to su gosti iskoristili preko Ferrella i Jonesa za obnovu zalihe s odmora (42:48), dok je kontrolu štete koliko-toliko odradio Mazalin koji je osigurao pet minusa (47:52) pred završnih deset minuta utakmice. Tamo se pak Budućnost nametnula od samog početka, preko Mokoundoua, Mageeja i Kamenjaša zajahali su i na valu od 14 poena prednosti (49:63), što se za preostalih sedam minuta pokazalo nedostižnim za domaću momčad kojoj tek pošlo za rukom primaknuti se u posljednjoj minuti na sedam minusa (67:74). Najefikasnijim se kod Zadra pokazao sa 17 koševa Lakić, dok je goste predvodio Makoundou s 19 ubačaja.