Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ABA liga, doigravanje

NA VIŠNJIK STIŽE BUDUĆNOST: S navijačima i pravim Božićem po majstoricu

Autor: Andrija Dešpoja

19.04.2024. 08:18
NA VIŠNJIK STIŽE BUDUĆNOST: S navijačima i pravim Božićem po majstoricu

Foto: Luka Jeličić



Mogu li košarkaši Zadra produljiti abaligašku sezonu, pitanje je koje sigurno muči njihove navijače uoči večerašnje druge utakmice četvrtfinalne serije doigravanja. Odgovor će na to pitanje, naravno ponuditi igrači Danijela Jusupa negdje oko 21 sata kada se predviđa završetak okršaja s Budućnosti koja je po svemu tzv. crna mačka za klub s Višnjika. Podgoričani su kako je i poznato jedina momčad koju Jusupov sastav u protekle dvije godine nije uspio pobijediti, a pod Zadranima su se našle i svemoćne beogradske euroligaške momčadi poput Partizana ove sezone te Crvene zvezde prethodne sezone. U tekućoj sezoni sastav iz crnogorske metropole je čak četiri puta uzimao mjeru Jusupovim štićenicima, sva četiri puta je to učinio na uvjerljiv način, a najuvjerljivije izdanje su pružili u prvoj utakmici četvrtfinala odigranoj prošle subote u Podgorici kada su nadmoćno slavili s 31 košem razlike (100:69). Uz poraz od Partizana (113:74)u posljednjem kolu osnovnog dijela te onaj od 30 minusa (103:73) u prvom kolu, baš na parketu Budućnosti, taj poraz se smatra i najneugodnijim u svih osam i pol proteklih mjeseci.



Šesti igrač


Tako uoči ovog petog ogleda šanse domaćim momcima i nisu baš prevelike, no ne treba sumnjati da će se Luka Božić i društvo, ako ništa drugo, potruditi zakomplicirati planove renomiranom protivniku koji ih je nadigrao u gotovo svim elementima košarkaške igre u prvom susretu. Izuzev prvog poluvremena u kojem su se gosti još uspijevali održavati na posjedu do dva zaostatka, povratak iz svlačionica je označio nizbrdicu Zadrana, dok su se košarkaši Budućnosti uzdigli zatvaranjem svog reketa i neumoljivom artiljerijom s vanjskih pozicija, ostavivši bez šansi gostujuću družinu koja će sigurno tražiti neku vrstu iskupljenja večeras pred svojim navijačima. A ufanje u domaći parket i šestog igrača s tribina i nije bezrazložno, jer energija koju redovito donosi zadarska publika često se prelije na same aktere na parketu i na toj platformi učvršćeni su svi planovi stratega Zadra u traženju rješenja rebusa zvanog Budućnost. Naravno, uz tribine koje će disati kao jedno za svoje ljubimce, bitno je postići balans u događanjima na terenu, a tu će kao i prvoj utakmici ključnim biti zagraditi reket te podignuti napadački intenzitet. Bliža prošlost tj. dvije posljednje utakmice između ova dva kluba, pokazale su da je otupljena napadačka oštrica kumovala porazima. U jedinom ovosezonskom ogledu u Krešinom domu Budućnost je Zadra ostavila na 57 postignutih poena, a prošlu subotu zabili su tek nešto više, no opet premalo, 69 poena. Stoga ne treba biti previše pametan i zaključiti da će napadačka inspiracija biti vrlo poželjna ako se misli uzdignutih ruku napustiti dvoranu. Tako da “toplu vodu” nije htio otkrivati ni prvi razigravač Zadra Arijan Lakić.




– Činjenicu da Budućnost nismo pobijedili u protekle dvije godine svakako ćemo iskoristiti kao motivaciju. Opet nije to ni slučajno, a sigurno je najveći razlog tom našem lošem omjeru s njima što su svaki put protiv nas odigrali pravu obranu. Baš protiv njih se najviše mučimo u napadačkom dijelu, zabijamo mali broj poena, a to nam onda stvara velike probleme, jer bez trčanja, šuta i igre leđima ostajemo bez svojih najjačih aduta – osvrnuo se Lakić na tradicionalno neugodne Podgoričane kontra kojih su u prvom susretu bili poprilično fizički izmoždeni, a to se svakako osjetilo u drugom poluvremenu.


Danijel Jusup (KK Zadar)


Božićev doprinos


– U prvoj utakmici nismo izgledali loše u početnih 20 minuta, no u nastavku smo evidentno pali s energijom te je bio primjetan taj naš nagomilan umor. Izanalizirali smo tu utakmicu, uvidjeli smo kakve smo greške radili i što moramo popraviti kako bismo se mogli nadati pozitivnom rezultatu večeras. Uz naše vjerne navijače, mislim da možemo odraditi zadatak na pravi način – istaknuo je Lakić koji je potom prepustio riječ svom “šefu” koji se također osvrnuo na simptomatičnu napadačku anemiju koja snađe njegove momke svaki put kada se nasuprot nađu Podgoričani.


– Budućnost ima izuzetan defanzivni i ofanzivni potencijal, posebno su prezentirali ovaj defanzivni u utakmicama protiv nas i samim time nas to obavezuje da i naša obrana bude organizirana na način da ne primamo lagane poene. To je u Podgorici bilo evidentno u prvom poluvremenu kada smo još i dobro stajali na terenu. Nadam se da ćemo uz pomoć naših navijača biti malo napadački opušteniji, sigurniji i raznovrsniji u večerašnjoj utakmici. Zato koristim i ovu priliku pozvati naše navijače da nas dođu bodriti u što većem broju jer s njima iza naših leđa sigurno ćemo biti konkurentniji za ostvarenje željenog rezultata – poentirao je Jusup kojem će za ispunjenje plana utakmice nužno biti potreban Božić u svom prepoznatljivom MVP izdanju. Sigurno se toga pribojavaju i u protivničkom taboru gdje se razmišlja sasvim logički. Uštopavanjem Božića Budućnost računa doći do pobjede na Višnjiku i iz dvokoraka osigurati prolaz u polufinale.


– Jasne su nam njihove ambicije. Luka u prvoj utakmici nije bio nešto posebno raspoložen, međutim svaki igrač ima loš dan i ja sam siguran da će Luka u ovoj utakmici biti raspoloženiji i pravi, jer bez njega nije lako pobijediti momčad iz tog ranga – kazao je trener Zadra koji je potvrdio da će na goropadne “Đetiće” poslati optimalno spremnu momčad u kojoj nakon dugo vremena nema problema s bolestima i ozljedama.